Американски инвеститор се скри зад нова фирма
Американски инвеститор се скри зад нова фирма / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Дружеството с чуждо участие "Пиринска мура" в Банско вече е собственост на друго юридическо лице.

По документи то е отдадено под наем на фирма "Грос мебел", управлявана от досегашния инвеститор у нас, който е американски гражданин, разкри на пресконференция днес вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Напрактика, собственикът сам си плаща наем от едното дружество на другото, а заплатите на работниците остават на заден план.

Работниците в завода за столове, оцелели след масовото уволнение, преди дни са получили заплатите едва за месец май, казаха от синдиката. Не са погасени и обезщетенията на останалите без работа 150 души.

В момента 100 служители в завода за столове реално не работят в момента в „Пиринска мура”, защото са с  договор към новорегистринаното дружество "Грос мебел", което според законодателството ни се счита за друг работодател.

От КНСБ се ангажират да поемат адвокатските разноски на съкратените преди месеци работници, които водят дела в съда.

60 млн. лв. се дължат ежемесечно за заплати от работодателите. Освен, че са ниски работните заплати, се и дължат, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ са предприели комплекс от мерки срещу некоректни работодатели, за да бъдат гарантирани трудовите възнаграждения.

"В момента Кодексът на труда гарантира само 60 процента от заплатата. Мерките, които предлагаме са за бързо производство. Не да чакаме да фалира предприятието, а когато се докаже недобросъвестност, да има съответни наказания. Когато не е платил и не може да плати, да се отнема имуществото на собственика. Законът не преследва действията на собственика, а това е ограничено само до фирмата. Цели схеми се правят как да не плащат на работниците", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.