Банка предложи 2,74% лихва за 7-те милиона лева общински дълг
Банка предложи 2,74% лихва за 7-те милиона лева общински дълг / netinfo

Годишен лихвен процент от 2,75% развесели видимо председателя на комисията, която трябва да определени победителя в обществената поръчка за избор на банка за отпускане на кредит от 7 милиона лева на община Разград.

„Извинявайте, смея се, защото тази цифра ме зарадва” – каза заместник-кметът Любомир Цонев, след като прочете предложението на Сосиете Женерал Експрес банк. Ценовата оферта съдържаше още няколко показателя, като лихвата е с 60% тежест при  определяне на комплексната оценка. 15% е тежестта на размера на таксите и комисионните по обслужване на кредита, на тази банка предложението бе 0,74% годишна такса, 10% е тежестта на надбавката над лихвения процент при просрочие на главницата, в тази оферта процентът е 0.

Още три оферти на бяха отворени публично днес от комисията, след която тя остана да обсъди офертите при закрити врата.

4,20% е вторият изгоден процент за кредита, офертата е от Си банк, предлага се още 0,55% еднократна такса за обслужване на кредита и 0% надбавка за просрочие. Предложенията на Общинска банка са съответно: 4,55%; 0%; 0%. Инвест банк пък предлага: 4,99%; 0%; 10%.

Кредитът, който община Разград иска  да изтегли е за неотложни ремонтни работи на обекти от общинската инфраструктура – улици, междублокови пространства, сгради. Предвижда се срокът му на погасяване да е 10 години.