Доброволци на Червения кръст се учиха как да действат при военен конфликт
Доброволци на Червения кръст се учиха как да действат при военен конфликт / БЧК - Габрово

Доброволци на Български младежки червен кръст (БМЧК) – Габрово проведоха играта „Raid cross”, като част от проект на Европейски център за иновации, образование, наука и култура.

Участие взеха 25 ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади” и 10 доброволци на БМЧК – Габрово.

Играчите трябваше да премина през различни свързани помежду си постове, разположени във въвлечената във военен конфликт страна. На всеки пост играчите са изправени пред различна страна на конфликта.За да се справят, те приемат последователно ролите на цивилни, войници и хуманитарни работници. По този начин  се даде възможност на участниците да интерпретират случващото се, информацията от новините, филмите, компютърните игри. Младежите разсъждаваха върху хуманитарността, насилието във всичките му форми и методите за разрешаване на конфликтни ситуации.

Проект "Игра "Червен кръст" на Европейски център за иновации, образование, наука и култура и Български младежки червен кръст - Габрово, се реализира по Програма Младежки дейности с финансовата подкрепа на Община Габрово. Той има за цел да формира нагласи на толерантност, уважение към човешкото достойнство и умения за мирно разрешаване на конфликти, чрез запознаване на младите хора с принципите на Международното хуманитарно право.