Най-чистото място в обществените тоалетни
Най-чистото място в обществените тоалетни / Thinkstock/Getty Images

Повечето хора потръпват при мисълта за обществена тоалетна с бактериите по дръжките на вратите и петната по седалките. Затова експерти разкриха най-добрата стратегия, за да останем по-чисти, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследователи за американското телевизионно предаване "Докторите" взеха проби от обществени тоалетни и ги изпратиха за анализ. Резултатите показаха, че за разлика от общоприетото схващане, най-чиста е тоалетната до вратата - вероятно защото най-много хора я избягват. Изненадващо тоалетната седалка се оказа най-чистото място в повечето обществени тоалетни. Възможно обяснение е, че повечето хора слагат върху нея салфетки преди да седнат или защото я почистват, за да не се изложат.

Особено замърсени с бактерии обаче са стойките за тоалетна хартия, защото към тях посягат хора с фекалии по ръцете. Сред обитаващите ги микроорганизми са бактерии, които причиняват чревни инфекции, пневмония, възпаление на матката.

Въпреки това лекарите настояват, че хората не трябва да се страхуват от обществените тоалетни. Достатъчно е след посещение в тях да измият добре ръцете си, като е добре след това кранчето на чешмата и дръжката на вратата да се хванат с хартия.

Мокрите ръце разпространяват 1000 пъти повече бактерии от сухите. Бактериите могат да останат живи по ръцете до три часа. Най-добре повечето бактерии се развиват при температура от 37 градуса.

Ръцете ни ежедневно влизат в контакт с 10 милиона бактерии. По дръжките на ръчните чанти и по повърхността на тубичките крем в тях има много повече бактерии, отколкото по тоалетните чинии.

Източник: БТА