Съдът отхвърли жалбата на Марешки срещу задържането му
Съдът отхвърли жалбата на Марешки срещу задържането му / netinfo

Съдебен състав на Административен съд – Варна отхвърли жалбата на Веселин Марешки срещу заповедта, по силата на която той беше задържан за срок от 24 часа. Тя е издадена от полицай Младенов от 2-ро РУП Варна.

Според съда не са допуснати съществени нарушения на административно производствените правила – спазени са изискванията на чл.74, ал.6 от ЗМВР и заповедта е връчена на задържаното лице, чийто права са подробно и пълно разяснени с попълнената и подписана от него декларация по чл.74,ал.3 от ЗМВР.

В мотивите си съдът още сочи, че обжалваната заповед е издадена при пълно съответствие с целта на закона – принудителната административна мярка, послужила е за преустановяване на деянието, за което впоследствие е било образувано досъдебно производство и след като е изпълнила своята цел задържаното лице е било освободено преди да изтече 24-часовия срок.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

Деянието, за което е образувано досъдебно производство срещу Марешки, е за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на общинският съветник от Варна Костадин Костадинов.

Марешки удари с юмрук в лицето Костадинов на 15 октомври вечерта. Причината за конфликта между Марешки и Костадинов бе спор за имот на улица "Студентска" във Варна, собственост на Асен Миланов. Костадинов се намеси в спора по молба на Миланов, който е негов познат.