Москва връчи престижна награда на СОК „Камчия“
Москва връчи престижна награда на СОК „Камчия“ / СОК Камчия

Детски оздравителен лагер „Черноморски“ в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ получи в Москва престижната награда „Лауреат“ в конкурса „Най-добър реализиран проект в областта на инвестициите и строителството през 2013 г.“ Дипломът за най-високото отличие, подписан лично от кмета на руската столица Сергей Собянин, бе връчен на Станка Шопова - изпълнителен директор на СОК „Камчия“ ЕАД. С наградата са отличени СОК „Камчия“ ЕАД, проектантският екип ДЗЗД „Вечна дружба“ с ръководител арх. Виктор Бузев и българската строителна компания „Универсал Строй Консулт“ ООД.

ДОЛ „Черноморски“ е четвъртият обект от портфолиото на СОК „Камчия“, който печели авторитетния приз на Асоциацията на инвеститорите на Москва. Наградата се присъжда по инициатива на Московския комплекс за градоустройство и строителство. През 2010 г. детски оздравителен лагер „Радуга“ стана победител в конкурса, същото отличие получиха две години по-късно Вилно селище „Пирин“ и Спортен комплекс „Камчия“.

„Черноморски“ е най-новият обект в семейството на СОК „Камчия“. Той се състои от 4 корпуса за настаняване на 600 деца и 100 ръководители, Кино-концертна зала за 600 души и Обществен център с красива кръгла библиотека и медиатека, интернет зала, музикален салон, танцова зала, кабинети за извънкласна работа, медицински кабинет, фитнес, заседателни зали. Сградите са свързани с топли връзки на две нива, както помежду си, така и с Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“.

Екстериорът и интериорът на „Черноморски“ са тематично свързани с връзката на човека с морето. Спазени са всички принципи на устойчивата архитектура, като е запазена живата връзката с природата. Модерните инфраструктурни системи са базирани на възобновяемите и автономни източници на енергия и вода. Не случайно СОК „Камчия“ е сертифициран по ISO 14001:2001 и прилага международните стандарти в опазване на околната среда.

Днес призът „Лауреат“ бе връчен на 8 проекта, сред които са ДОЛ „Черноморски“ в СОК „Камчия“, Леденият дворец на спорта “Айсберг“ в Сочи, „Афимол Сити“ в ситито на Москва, Православен храм на праподобната Ефросина – Велика московска княгиня“ и „Evolution Tower Retail“ - в Москва Сити.