От ГЕРБ се надяват седмицата на преговори да приключи успешно
От ГЕРБ се надяват седмицата на преговори да приключи успешно / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Надявам се тази седмица да приключи успешно и всички, които участват в консултациите за съставяне на правителството, да осъзнаят, че това не е нещо страшно. Мисля, че тази седмица може да даде началото на една много добра практика в българската политика - практиката да се говори открито, честно, толерантно с политическите партньори и опоненти, да си казваме истината, без да се нараняваме и да търсим политическите решения, преди да уреждаме кадровите позиции", това заяви пред БНТ Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Тя подчерта, че преговорният екип на ГЕРБ работи точно за това и изрази надежда, че след приключването на разговорите българската политика ще бъде малко по-различна.

Румяна Бъчварова посочи, че ГЕРБ е най-голямата партия и ако състави правителство, тя ще наложи своята дясноцентристка политика.

„За съжаление новите избори остават крайният и най-неприемлив вариант, но когато искаш да правиш политика по нов начин, следвайки принципи, следвайки откритост и честност, не можеш да приемеш компромис", каза тя и допълни, че този вариант все още съществува и е по-добър, отколкото задкулисието, в което живяхме и искахме да избягаме от него.

Бъчварова беше категорична, че от ГЕРБ не извиват ръцете на никого и от никого не очакват непреодолими компромиси, а се стремят към съставяне на стабилно правителство.