България е сред страните с най-много жертви на трафик на хора в ЕС
България е сред страните с най-много жертви на трафик на хора в ЕС / Thinkstock/Getty Images

България, Холандия, Полша, Унгария и Румъния са петте държави в ЕС, откъдето произхождат най-много жертви на трафик на хора в Общността за периода 2010-2012 г., сочи представен днес от Европейската комисия доклад.

Данните показват, че 65 на сто от жертвите на това престъпно явление произхождат от ЕС, 30 процента са от държави извън Общността, а около шест на сто са хора без гражданство. Най-често трафикантите на хора са българи, румънци, белгийци, германци, испанци, нигерийци, турци, албанци, бразилци и мароканци. Основната част от трафикантите (70 процента) са мъже.

Според статистиката най-често жертва на трафик стават жени - 80 процента от общо 30 146 засечени случая в посочения период. За наблюдаваните две години са засечени 1000 деца, жертва на трафик за сексуална експлоатация. За дадения период са били повдигнати 3786 обвинения по 8551 разследвания.

Близо 70 процента от жертвите на трафик стават обект на сексуална експлоатация, от които почти всички (95 на сто) са жени. Онези жертви на трафик, подложени на трудова експлоатация, са основно мъже (71 на сто).

Докладът отчита, че най-често жертвите биват привличани с обещания за добре платена работа, нерядко в интернет. В повечето случаи жертвите биват принуждавани, заблуждавани или поставяни в условията на задлъжнялост към трафикантите. Най-често експлоатацията е сексуална, както и в областите на селското стопанство, текстилната индустрия, здравните грижи и домашните услуги.

Източник: БТА