Марешки е бил обект на агресия, твърди адвокатът му
Марешки е бил обект на агресия, твърди адвокатът му / Източник: БГНЕС

Веселин Марешки е бил обект на агресия преди да бъде арестуван от полицията в сряда вечер. Това заяви адвокатът му Милен Ралчев, който обаче не уточни от страна на кого е била агресия спрямо клиента му и добави, че това ще стане ясно на късен етап.

Бизнесменът вече е изписан от болница, но днес не се появи във Варненския административен съд, където обжалва законосъобразността на полицейската заповед за 24-часовото му задържане след скандала с общинския съветник Костадин Костадинов. Адвокатът на фармацевтичния бос поиска тя да бъде отменена, тъй като в нея не са посочени конкретни действия и постъпки на Марешки, дали основание на полицая Венцислав Младенов да го арестува.

В съдебната зала стана ясно, че служителят на II РПУ е използвал стара стандартна бланка, в която не са отразени промените в Закона за МВР. Те са в сила от няколко месеца и има промяна в номерацията на членовете. Като правно основание във формуляра е посочен член от закона, който вече се отнася за щатните сътрудници на полицията, а не за действията по задържане на лица. 

„Явно са използвали стара бланка, но това не оправдава административния орган. В една заповед трябва коректно да се изложат фактическите и правните основания“, коментира след съдебното заседание Милен Ралчев.

Съдът не допусна като свидетел на бъде разпитан колега на полицая Младенов, който е станал свидетел на задържането на Марешки.

Решението по жалбата на бизнесмена ще бъде обявено в установения от закона срок.

Делото в Административния съд няма нищо общо с досъдебното производство, което Районната прокуратура образува срещу бизнесмена. Той е обвинен за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.