Осъдиха двама, опитали да подкупят полицай от Балчик
Осъдиха двама, опитали да подкупят полицай от Балчик / Дарик Добрич

Двама души от община Балчик са осъдени от Окръжен съд Добрич за предлагане на подкуп на служител на "Охранителна полиция" към Районното полицейско управление в града. Те са жители на Балчик и село Ляхово.

В един и същи ден - 23 септември т.г., двамата са предложили крупни суми на катаджията, за да не състави акт за административно нарушение за нарушаване на Закона за движение по пътищата. Мъжът от Балчик дал 302 лева на старшия полицай, за да не регистрира нарушението му в деловодството на КАТ. Другият осъден - мъж от село Ляхово, община Балчик, предложил по-късно два пъти подкуп на същия полицай, отново за да си затвори очите за нарушението на балчиклията. В 12.00 ч. опитал да даде на служителя 150 лева, а три часа по-късно вдигнал мизата на 150 евро, равняващи се на 293 лева.

За престъплението на шофьора, извършил нарушението, съдът налага наказание „лишаване от свобода" за срок от една година, отложено с изпитателен срок от три години, и глоба в размер на 2000 лева. В полза на държавата е отнета сумата на подкупа.

На неговия приятел, предложил пари, за да го покрие, наказанието е глоба в размер на 1000 лева и пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година с периодичност два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок, както и 160 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от пред Апелативен съд - Варна.