Недостиг на медицински сестри в КАИЛ
Недостиг на медицински сестри в КАИЛ / netinfo

Подобно на всички болници в страната изпитваме недостиг на медицински сестри в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на УМБАЛ „Свети Георги“. Това каза началникът на клиничното звено проф. д-р Чавдар Стефанов на 40-годишнината от основаването на Клиниката.

По думите му, макар в КАИЛ да работят 46 лекари, 64 медицински сестри и друг немедицински персонал, все пак има недостиг на квалифицирани сестри по анестезиология.

Ежегодно в Клиниката се провеждат между 22 000 и 24 000 анестезии, а в интензивното отделение се лекуват близо 1500 пациенти годишно.

Основна цел на работата ни е съхраняването на живота на пациентите и подобряване на състоянието, затова винаги прилагаме всички необходими медицински интервенции и терапии. Понякога това е причина тези хора да не могат да станат донори след смъртта си, защото в периода, в който сме се борили за живота им, са се увредили други органи и системи, каза проф. Стефанов и уточни, че един леглоден в клиниката струва 720 – 750 лева, а НЗОК реимбурсира едва между 150 и 350 лева. Разликата се покрива от здравното заведение.

Предстои цялостна модернизация на санитарните покрития, мониториращите системи и операционните зали. Ръководството на болницата има готовност да търси финансиране, за да осъществи този мащабен проект, каза проф. Стефанов.