Отбелязваме Световния ден на храните
Отбелязваме Световния ден на храните / fao.org

Световният ден на храните се отбелязва всяка година на 16 октомври. На днешния ден се чества и създаването на Организацията на храната и земеделието на ООН /FAO/ през 1945 година.

Денят на храните се отбелязва за първи път през 1981 година и всяка година има специална тема и фокус върху различни дейности. През 2014 година вниманието на световната общественост се фокусира върху семейните ферми и съществената роля на семейните земеделски стопанства в преодоляването на глада и бедността, осигуряване на продоволствената сигурност и храненето, подобряване на поминъка, управлението на природните ресурси, опазване на околната среда и постигане на устойчиво развитие, по-специално в селските райони.

Общото събрание на ООН е определило 2014-та за Международна година на фермерското семейство. Това е силен сигнал, че международната общност признава важния принос на семейните фермери за световната продоволствена сигурност.

Всеки ден по света близо 1 милиард души не могат да си осигурят храната, необходима за добро здраве и растеж. Според FAO лошата храна е причина за смърт сред младите хора в развиващите се страни. Световният ден на храните напомня за милионите, които страдат от недохранване и призовава международната общност към по-голяма осведоменост и по-голям ангажимент към борбата с глада.

РЗИ-Добрич иска отново да информира обществеността относно здравословното хранене, като един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека, посочвайки препоръките за него: съобразяване на хранителния прием с физиологичните нужди на организма от енергия и градивни вещества; разнообразие при избора на хранителни продукти, ежедневен прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти; ограничаване приема на захар, захарни изделия и мазнини, особено на животинските; намаляване употребата на сол и консумация на солени храни; приемане на достатъчно течности.

Реализираните в инспекцията дейности по темата са насочени към различни възрастови групи: деца, ученици, възрастни и стари хора, относно здравословния избор на храни и здравословно хранително поведение.