Без съгласие приключиха разговорите между ГЕРБ и РБ, партиите втвърдиха тона допълнително
Без съгласие приключиха разговорите между ГЕРБ и РБ, партиите втвърдиха тона допълнително / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Без съгласие приключиха преговорите между ГЕРБ и Реформаторите
75594
Без съгласие приключиха преговорите между ГЕРБ и Реформаторите
  • Без съгласие приключиха преговорите между ГЕРБ и Реформаторите

Преговорите между ГЕРБ и Реформаторският блок не стигнаха до споразумение за общо коалиционно управление Не получихме най-важния отговор как можем да съставим стабилно правителство без да сме наясно колко надежден партньор е Реформаторският блок. Това заяви Цецка Цачева след приключването на консултациите на ГЕРБ с РБ.

В пресконференцията след консултациите представителите на двете партии допълнително успяха да изострят политическия тон.

Корман Исмаилов от РБ внесе смут в редиците на ГЕРБ след като заяви, че той няма да се подпише в коалиционно споразумение и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ако третият партньор в коалицията бъде Патриотичният фронт. Пресконференцията приключи с неуважително оттегляне първо на ГЕРБ, а след това и на колегите на Исмаилов, оставяйки го сам да обяснява пред журналистите за отношенията си с Патриотите.

Преди това близо седем часа двете формации обсъждаха вариантите за политическа подкрепа и съставяне на правителство. Разговорите се проведоха в отсъствието на представители на СДС и БЗНС в редиците на Реформаторите. Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова от ГЕРБ преговаряха с бившия икономически министър от кабинета „Борисов” Трайчо Трайков, който вече е при Реформаторите, и неговите колеги Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов.

След края на консултациите стана ясно, че ГЕРБ са прекратили преговорите, подразнени от решението на РБ, влизайки в парламента, да раздадат политическа платформа с важните за тях неща на журналистите. От ГЕРБ разтълкуваха този жест като допълнително извиване на ръцете и поставяне на теми на дневен ред преди да са обсъдени в коалиционна среща, в политически разговор между двете формации.

Стана ясно още, че партиите не са постигнали съгласие и около името на бъдещия министър-председател на България. От Реформаторският блок се въздържат да подкрепят лидерът на Бойко Борисов.

Без съгласие приключиха разговорите между ГЕРБ и РБ партиите втвърдиха тона допълнително
netinfo

От ГЕРБ допълниха още, че не са получили юридическа гаранция за стабилността на политическия партньор. „За съжаление не получихме отговор за съставяне на коалиция. Ние имаме сближаване с РБ по много теми, но и с други политически партии сме постигнали съгласие. Това не е достатъчно и затова поискахме да прекратим преговорите, защото не е ясно с кой политически обект водим разговори”, допълни Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Тя уточни още, че няма гаранция , че всички 23 депутати от РБ ще гласуват и ще подкрепят коалиционно правителство с ГЕРБ.

Според Петър Москов от ДСБ нещата в политически план са доста изгладени, доста положителни. „Ние имаме доволство от срещата, имаме сходство по над 90% от темите и сме доволни от проведените разговори. Има един проблем и той е, че в бъдещето мнозинство в парламента трябва да има необходимост от политическа рамка, която да гарантира и стабилността в Народното събрание. Следващият парламент, ако бъде с участието на Реформаторите, трябва да е различен, конституционно стабилизиран, от предишния кабинет на Пламен Орешарски”, заяви Москов след консултациите.