НЗОК вади пари от резерва си, за да плати на аптеките
НЗОК вади пари от резерва си, за да плати на аптеките / снимка: БГНЕС
НЗОК вади пари от резерва си, за да плати на аптеките
75592
НЗОК вади пари от резерва си, за да плати на аптеките
  • НЗОК вади пари от резерва си, за да плати на аптеките

Здравната каса разблокира резерва си, за да осигури пари за домашно лечение на хронично болните. На заседание на Надзорния съвет на институцията този следобед бе решено да се освободят 28 милиона лева, с които да се плати всичко нужно на аптеките до края на септември. Парите от резерва обаче няма да стигнат за да се плати домашното лечение на пациентите до края на годината ако бюджетът на институцията не бъде актуализиран отново, категорични са от Надзорния съвет.

Към момента Здравната каса разполага с резерв от 56 млн. лв., като този следобед бе взето решение половината да се разблокират, за да се плати за домашното лечение на хронично болните пациенти. Председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев коментира, че средствата са достатъчни, за да се плати на аптеките в пълен размер до края на септември.

„За осигуряване на лекарства за домашно лечение за втората половина на месец август и месец септември освободихме част от резерва на касата, 28 млн. лева”, потвърди той.

С останалите 28 млн. лв. ще се плати на аптеките за следващите месец и половина. Парите обаче няма да стигнат до края на годината.

„Ние разчитаме и на актуализацията, която би трябвало да бъде направена от Народното събрание. 25 млн. лева от 100 млн. лева са точно за лекарства за домашно лечение. По този начин с някои вътрешни икономии от бюджета смятаме да осигурим необходимите пари до края на годината”, поясни той.

Освен 100-те милиона от евентуална предстояща актуализация, касата очаква и допълнителни средства от Здравното министерство. „Очакваме и трансфер около 9 млн. лева от Министерството на здравеопазването за разходи, които ние вече сме ги платили. Така че и това ще бъде един резерв. Няма проблем”, допълни Ананиев.

За да не се стигне обаче до забавяне на някои плащания, новата актуализация на бюджета на Здравната каса трябва да се направи до средата на ноември, добави Ананиев.