Жертвите на трафик на хора трябва да проговорят!
Жертвите на трафик на хора трябва да проговорят! / sxc.hu
Надя Танева за трафика на хора
75580
Надя Танева за трафика на хора
  • Надя Танева за трафика на хора

Най-трудно от всичко е да накараме жертвите на трафик на хора да проговорят, но институциите трябва да се работим за това, каза директорът на Дирекция “Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева на среща между институции и организации в борбата с трафика на хора.

По думите й, хората станали жертва на трафик се страхуват да потърсят помощ от работещите в социалните услуги и за това говорят и цифрите- нито един човек не е потърсил помощ от Дирекцията през изминалата и настоящата година.

В същото време статистиката сочи, че с всяка изминала година броят на трафикираните хора се увеличава, а съдебните производства намаляват.

Броят на съдебните производства, образувани за трафик на хора в България през 2013-та е 150, а жертвите са над 800 и то по официални данни. В действителност цифрите са много по-големи, коментира адв. Милена Кадиева от Фондация „Джендър Алтернативи".

71 жени са станали жертва на трафик на хора само в Пловдив през 2013, сочи статистиката на Районната прокуратура, като 3 от тях са непълнолетни.

България, Румъния и Украйна остават трите държави, които са най-големите донори за износ на женска плът.

Милена Кадиева бе категорична, че за да се промени тенденцията от последните години, е необходима превенция. Поради тази причина Фондацията, Българският червен кръст и Дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив организира обща кампания, която стартира от 1 септември и ще продължи до 31 декември. В рамките на инициативата са предвидени лекции по училищата и дискусии в университетите.