Националният домейн на кирилица бг получи одобрение
Националният домейн на кирилица бг получи одобрение / Thinkstock/Getty Images
Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение
75550
Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение
  • Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение

Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN. По този начин се дава възможност за изписване на адресите на интернет сайтовете на кирилица, завършващи с ".бг". Според транспортният заместник-министър Камен Спасов това постижение е съпоставимо с поставянето на надпис евро на кирилица върху банкнотите на европейската валута.

България е първата държава, отправила искане за регистрация на свой домейн, изписан на кирилица. Първоначално страната ни получава отказ с мотива, че изписаното на кирилица "бг" визуално прилича на други домейни, изписани на латиница.

5-годишните опити за регистрация на домейна приключват само преди няколко дни и вече ще може да се изписват интернет адреси на кирилица, каза заместник-министърът на транспорта Камен Спасов.

"След няколко месеца ще може имената на сайтовете да се изписват на български език и накрая окончанието да е .бг. Досега всичко трябваше да бъде на латиница. Примерно ще може да се напише "Дарик.бг", каза Спасов.

Чрез новата възможност ще бъдат улеснени всички, които не владеят чужди езици и се затрудняват при въвеждането на интернет адреси, но според Камен Спасов значението на постигнатото е много по-голямо.

През 867 година българската азбука е тържествено осветена от папа Андриан Втори. Тогава се нарежда в римските базилики да се проведат богослужения на славянски език, напомни зам.-министърът. По думите му успехът по отношение на домейна на кирилица е съпоставим със събитията от онова време. "Много е важно ние като българи да можем да кръщаваме сайтове с български имена и да има ясното окончание .бг, което ни отличава от другите", каза той.

Изписването на кирилица ще стане възможно най-късно след 6 месеца, когато бъде създадена необходимата организация за регистрация на имената, които получават "бг" домейн.