Детската площадка, на която бяха открити епруветки с кръв, е дезинфекцирана
Детската площадка, на която бяха открити епруветки с кръв, е дезинфекцирана / снимка: БГНЕС, архив
Детската площадка, на която бяха открити епруветки с кръв, е дезинфекцирана
75545
Детската площадка, на която бяха открити епруветки с кръв, е дезинфекцирана
  • Детската площадка, на която бяха открити епруветки с кръв, е дезинфекцирана

Детската площадка в кв. "Стрелбище", на която снощи бяха намерени епруветки с кръв, е обезопасена и дезинфекцирана. Вероятно медицинските материали са били изхвърлени в кофата за боклук, за да се спести от унищожаването им със специализирани средства. Това каза за Дарик директорът на „Надзор на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), д-р Илонка Маева. Разследващите органи все още събират информация за лабораторията, която е захвърлила кръвните проби в района на детската площадка.

По думите на д-р Илонка Маева децата, които са били на площадката снощи, не са имали пряк контакт с кръвта от епруветките.

„Нямаме представа с каква цел е била взета тази кръв, но поради голямото количество, което видяхме там, най-вероятно става въпрос за кръв за тези изследвания, които банално правим за пълна кръвна картина. Предполагам, разбира се, тъй като нямам представа, не съм видяла самите епруветки. За контакт в медицинския смисъл на думата бих казала, че няма, защото нито едно от децата не е отваряло, не е пипало тази кръв, няма деца, които да са чупили и да са се наранявали и да са замърсявали ръцете си с кръв. Имало е счупени епруветки, но те са счупени с крака при преминаване на граждани", обясни подробно Маева.

За успокоение на родителите СРЗИ е готова да изследва всички деца, които са били на площадката за своя смета, обясни още Маева.

„Това, което можем да направим и предложихме, независимо от това как ние преценяваме ситуацията, да направим изследвания на децата в рамките на три месеца в нашата лаборатория по отношение на кръвно-трансмисивни инфекции - това, което основно търсим. Тези изследвания ще се поемат от наша страна, по никакъв начин родителите няма да имат никакви финансови проблеми. Инспекцията поема изследванията, ние си поемаме наблюдението на децата", уточни тя.

След шумното медийно отразяване на случая полицията образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за нарушаване на правилата за съхранение на отпадъчни материали. По информация на Дарик още снощи е проверена най-близката лаборатория, но не е установено кръвните отпадъци да са от там.