Откриха чувал с епруветки с кръв на детска площадка в столичен квартал
Откриха чувал с епруветки с кръв на детска площадка в столичен квартал / снимка: Dariknews.bg, архив
Откриха епруветки с кръв на детска площадка
75535
Откриха епруветки с кръв на детска площадка
  • Откриха епруветки с кръв на детска площадка

Полицията огради детска площадка на ул. "Орехова гора" до бл. 23А в столичния квартал "Стрелбище" заради изхвърлен чувал с епруветки с кръв. Криминалисти и представители на общината веднага са отишли на място след получен сигнал на 112. Уведомени са Районна здравна инспекция и Министерство на здравеопазването. Това заяви за Дарик шефът на дирекция „Сигурност" към Столична община Красимир Димитров. По думите му няма деца, които да са били в контакт с медицинските материали. Родители на децата, играли в района, обаче са притеснени, тъй като не знаят къде точно е имало разпръснати епруветки и дали става дума за заразена кръв.

„При нас е получен сигнал за това, че има счупени епруветки, в които има кръв, на детска площадка, където деца са играли. Веднага след сигнала ние пратихме екип на нашето аварийно-спасително звено, уведомихме веднага полицията, за да загради, уведомихме Районна здравна инспекция и Министерство на здравеопазването, за да приемат случая по компетентност, тъй като това е грубо нарушение на Наредбата за съхранение и извозване на биологични отпадъци", заяви той.

На въпрос на Дарик чий са отпадъците, Димитров бе категоричен, че досъдебното производство ще го уточни и допълни:

„Въпросът е, че сме се задействали абсолютно всички институции, тъй като е недопустимо подобен вид биологичен отпадък да бъде на детска площадка и застрашава сигурността".

„Всяка една лаборатория, която и да е, има договор със съответната фирма, която извозва и съхранява този вид биологичен отпадък. Това е задължително и се контролира. Как са се озовали там, това ще го изясни досъдебното производство, но това е лаборатория според мен. Хората, които са на място, не ми докладваха, че на епруветката е написана съответната лаборатория", каза още Димитров.

Няма деца, които да са били в контакт с медицинските материали, твърди той.

„С топката деца са изритали и епруветките са счупени. Веднага са подали сигнал на 112, както е нормално. Децата са реагирали абсолютно правилно и адекватно", допълни той.

„Останалото количество обаче е било в близост до площадката, затова сме сезирали веднага всички институции, за да се заемат и да има досъдебно производство, за да се види кой е виновен за това нещо. За мен това е недопустимо", каза още шефът на дирекция „Сигурност" към Столична община Красимир Димитров.

По информация на Дарик полицията проверява дали чувалът с медицински отпадъци не е изхвърлен в района на детската площадка от клинична лаборатория в квартала. Предстои медицинска експертиза да докаже категорично какво е било съдържанието на епруветките и дали съществува опасност, ако някое от децата е влязло в контакт с тях. Разследващите снемат свидетелски показания и проверяват за видео камери в района.

След като завърши полицейският оглед, предстои площадката да бъде дезинфекцирана.