Отстранени шефове на КТБ алармират за опити незаконно да се отнеме лицензът на банката
Отстранени шефове на КТБ алармират за опити незаконно да се отнеме лицензът на банката / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ сигнализират, че се правят опити незаконно да се отнеме лицензът на банката.

В писмо до отговорните институции и всички парламентарно представени партии те пишат, че влошаването на състоянието на активите на КТБ е в резултат от начина, обхвата и обема на провеждания специален надзор и е следствие от забавянето на провеждането на оздравителни мерки от страната на БНБ и квесторите.

Според отстранените изпълнителни директори е недопустимо да се предприемат мерки по отнемане на лиценз, тъй като докладът на квесторите за текущото състояние на банката показва положителен собствен капитал, което изключва прилагането на мерки, различни от оздравителните.

Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори заявяват, че за да бъдат създадени реални условия за оздравяване на КТБ, е необходимо БНБ, в рамките на законовата си компетентност, да постанови решения за премахване на рестрикциите и за прилагане на предложените с предходно тяхно писмо до БНБ мерки, както и други по преценка на Централната банка.

Според тях, приета от квесторите на затворената банка методика за обезценка на кредитите, наречена "Политика за определяне на загубите от обезценка на финансови активи" и влязла в сила на 22 август, е неприложима към датата на доклада на квесторите и довършваната сега от одиторите оценка на активите на КТБ, явяваща се неразделна част от същия този доклад на квесторите по чл. 121 от ЗКИ.