„Проектът на нашия клас – за живот без тютюн“
„Проектът на нашия клас – за живот без тютюн“ / Dariknews, Архив

За седма поредна година ученици от 1 до 12-ти клас отново ще могат да участват в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”.

До този момент в конкурса са участвали над 17 800 ученика от 630 паралелки от 1 до 12 клас от цялата страна, които подкрепиха здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия. Националният конкурс се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта, както и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).

Конкурсът ще протече в две фази. През първата фаза (1 октомври - 15 ноември 2014 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в следните области - превенция на тютюнопушене, отказване от тютюнопушене, превенция на пасивно тютюнопушене. Всеки участник може да представи проекти както в една от изброените области, така и във всички от тях.

През втората фаза на конкурса (20 ноември 2014 - 30 април 2015 г.), ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.
Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса!

Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2015 г., след което резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на МЗ, МОН, МК, ММС и ПЕКБ.

Официалното награждаване на победителите ще се проведе на 31 май 2015 г. - Световния ден без тютюн. Предвидени са общо тринадесет предметни награди, по три във всяка възрастова категория, три поощрителни награди и една специална награда за подхода „Предай нататък".

Регионална здравна инспекция и Регионалния инспекторат по образование в Сливен имат готовност да оказват необходимата помощ на участниците.