МВР обвини БФС за охраната на мача между България и Хърватия
МВР обвини БФС за охраната на мача между България и Хърватия / снимка: БГНЕС

МВР опроверга твърдения на БФС по повод на охраната на снощния футболен мач на Националния стадион "Васил Левски" между България и Хърватия.

Охраната на срещата е била уточнена на 7 октомври, съобщава министерството.

БФС е взел решение с вътрешната охрана да бъде ангажирана частна охранителна фирма, която да осигури 120 стюарди и те да осъществят пропускателния режим на входовете на стадиона. Съюзът изрично заявил, че не иска на тези места да има униформени полицаи. Служителите на МВР са дали становище, че броят на стюардите е недостатъчен, с оглед на рисковия характер на проявата. Вследствие на това БФС и охранителната фирма са ангажирали общо 200 стюарди.

Сключеният договор между БФС и СДВР е съпътстван от протокол, в който изрично е посочено, че за футболната среща ангажиментът на полицейските сили е да се осигури охраната само и единствено на сектора с гостуващи зрители от Хърватия, както и по двама полицаи на всеки вход, които да съдействат на стюардите при възникване на евентуални нарушения.

МВР не било съгласно с намерението на БФС да предостави билети за три организирани фенклубове на български отбори в сектор "Б", предвид на факта, че те са предизвиквали инциденти и сбивания помежду си при последните два мача на националния отбор. Ръководството на БФС не се е съобразило с препоръката, като впоследствие по време на мача именно тези групи привърженици са опитали саморазправа помежду си и се е наложило полицейски сили да възстановяват реда и да разделят двете агитки.

По същото време в сектор "Г" привържениците на българския и на хърватския отбор се опитали да преодолеят загражденията и да се сбият. Това наложило още служители от полицейските сили извън стадиона да се намесят, за да не допуснат разрастване на инцидентите и по-сериозни последици по трибуните. След своевременната намеса на органите на реда ситуацията на стадиона е овладяна.