Здравният министър: Много е далече еболата от нас
Здравният министър: Много е далече еболата от нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Много е далече еболата. Къде е Западна Африка? Завъртяха се някакви случаи, за Македония още не се знае. Може да е ебола, може да не е. Очакваме решението на македонските власти. Но това си е предупреждение за нас. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Мирослав Ненков.

„Нашият национален здравен инспектор д-р Кунчев е компетентен човек. Епидемиолозите по места са също „в бойна готовност”, да го кажем по армейски. ВМА е готова да поеме заразени, а фирмите-доставчици са в готовност да ни доставят защитни облекла. Във Военна болница се чака носилка, която е за изолация на точно такива пациенти”, поясни министърът.

„Не може д-р Кунчев, аз или някой друг да седи и да чака на летището да дойде някой с ебола. Пак повтарям - ако се случи нещо, ние имаме готовност да реагираме”, подчерта Ненков.

„Какви са мерките на летището? Да се мери температура. Ако съм с такъв тип инфекция и ме регистрира камерата на летището и ме изолира, ще изчакам. Но пак ще кажа - нека нашите граждани да знаят, че ако се наложи изолация или специфично изследване - нека не се съпротивляват. Това е в техен интерес и в интерес на близките им”, посочи здравният министър и допълни: „Такава е болестта - ние тичаме след нея. Не може да я изпреварим и да я спрем. Искрено се надявам тази болест да не е резултат на химически експерименти”.

„Наболелият проблем според здравния министър са ваксините. Мотивите на моя юридически екип са абсолютно железни. Много е важно това договаряне, това е официална обществена процедура. Разбира се, че ще има говорене за лобизъм. Помните ли случая с д-р Нанев, когото развеждаха като за цирк през съдилищата. Д-р Нанев е изцяло оправдан и работи в момента във Франция. Въпросът за ваксините аз го приемам в личен план. Когато се договорим за ваксините, ще изляза и ще кажа - решихме въпроса или никой не ни дава разрешение за ваксините”.

Източник: Novanews.bg