Българските вина биха се отличили на европейския пазар с локални сортове
Българските вина биха се отличили на европейския пазар с локални сортове / снимка: Gulliver/Getty Images

Българските вина биха се отличили от всички останали с локалните родни сортове като Памид, Димят, Ркацители, Мавруд, Мискет. Това са сортове, непознати на френския пазар и със сигурност ще предизвикат интерес. Това каза пред БТА експертът по виното Таня Стоянова.

На въпроса дали се харесват във Франция българските вина енологът отговаря, че тепърва започват да се открояват и заинтригуват стъпка по стъпка тамошните пазари. Но ценовата политика на българските винопроизводителите, занимаващи се с директен износ, се оказва неадекватна с реалността на европазара, смята тя.

„Изискванията на евроконсуматора са семпли и легитимни - всичко е въпрос на цена и на win-win стратегия. Вмъкване на малко повече гъвкавост в ценолистите за експорт е разковничето - това бих посъветвала колегите от България”, казва Стоянова, която е на 34 години и е родом от Сливен. Завършила е френския университет „Монтескьо Бордо IV” като магистър по Търговски мениджмънт на вината и високоалкохолните напитки. Тя е професионалeн дегустатор и ценител на вина. 14 години специализира и работи в столицата на виното Бордо.

Като винен специалист, тя е част от журито на ежегодният конкурс „Вината на Бордо в област Аквитания”. Пътува до ЮАР и посещава винопроизводствените региони на Кейптаун, Стеленбош. Участва в професионалните салони: LIWF, VINEXPO, както и в изложението на Независимите винопроизводители в Париж.