Ако имаше район „Чужбина”, ДПС щеше да има 5 депутати, ГЕРБ - трима, РБ и АБВ по един
Ако имаше район „Чужбина”, ДПС щеше да има 5 депутати, ГЕРБ - трима, РБ и АБВ по един / снимка: Dariknews.bg, архив
Ако имаше район „Чужбина”, ДПС щеше да има 5 депутати, ГЕРБ - трима, РБ и АБВ по един
75487
Ако имаше район „Чужбина”, ДПС щеше да има 5 депутати, ГЕРБ - трима, РБ и АБВ по един
  • Ако имаше район „Чужбина”, ДПС щеше да има 5 депутати, ГЕРБ - трима, РБ и АБВ по един

Ако на тези избори имаше отделен избирателен район „Чужбина” той щеше да излъчи 10 депутати - петима за ДПС, трима за ГЕРБ, един депутат за Реформаторския блок и един за АБВ. Това сочат изчисленията на Стефан Манов, представител на Временните обществени съвети на българите, живеещи зад граница.

В ефира на Дарик Манов подчерта, че една от причините за недоволството на кюстендилци срещу мандата, спечелен от ДПС там, е тъкмо липсата на отделен МИР в чужбина - нещо, за което сънародниците ни извън страната настояват от години. Друга причина за несправедливото разпределение на мандати според Стефан Манов е голямата разлика в броя депутати, които се излъчват от различните райони на страната. Той напомни, че е сложна математическата схема по разпределението на мандатите.

„Направих си труда да проверя при сегашната конфигурация на НС с осем партии и методиката на ЦИК колко стъпки са били необходими, за да се напаснат мандатите. Ситуацията е на исторически рекорд - 68 прехвърляния на мандати са били извършени на т.нар. трета стъпка, за да се напаснат мандатите по избирателни райони и партии. Повече от половината от мандатите в парламента са подскачали от стъпка в стъпка в математическия алгоритъм”, обясни Манов.

„Това не може да бъде една консистентна методика, това го казахме още през 2013 г. Тук няма нищо общо новия Изборен кодекс, това е методиката, която беше изработена от проф. Калинов от миналата ЦИК и която беше възприета и в новия кодекс”, допълни той.

Според него сегашната методика търпи леко подобряване чисто математически, но основният проблем ще остане докато липсва избирателен чужбина.

Близо 145 000 българи са гласували извън страната на 5 октомври. В Турция гласувалите са малко над 62 000, което е лек спад с 5 на сто спрямо 2013 г., когато там вота си са дали 66 186 души.

Гласуването в Западна Европа и Съединените щати обаче бележи ръст със 66 %, защото на фона на гласувалите през 2013 г. близо 50 000 души в чужбина без тези от Турция, сега броят на упражнилите правото си на глас там е бил 82 403 души.