В училището на Ана-Мария не отчели риска от адаптация на детето
В училището на Ана-Мария не отчели риска от адаптация на детето / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В училището на Ана-Мария не отчели риска от адаптация на детето
75479
В училището на Ана-Мария не отчели риска от адаптация на детето
  • В училището на Ана-Мария не отчели риска от адаптация на детето

На 19 септември, когато майката на детето-аутист Ана-Мария я взима от училище със съблечено бельо, детето е прекарало два часа следобед под надзора на чистачка и домакинка в IV-то помощно училище, докато педагогическият персонал е бил ангажиран с друго мероприятие. Това е установила проверката на Държавната агенция за закрила на детето, съобщи нейният председател Ева Жечева при отчитане на предварителните резултати от проверката, назначена след съмнение за блудство с детето.

Оставянето без надзор от страна на педагозите е нарушение и се отчита като пропуск в работата на директора на училището. Проверяващите не са имали достъп до записите от камерите в училището, тъй като те се съхранявали само две седмици. Агенцията има правомощия да даде предписания за коригиране на установените пропуски и при неизпълнението им да наложи глоба, а за установено провинение на хора от персонала, да предложи дисциплинарно наказание.

Средата в това училище не е достатъчно безопасна и защитена, обясни Ева Жечва и посочи основните пропуски в дейността на персонала.

„Екипът на училището не е отчел правилно първоначалните индикатори за насилие. Бил е неглижиран или подценен този въпрос. Може би основната причина е, че персоналът не е знаел какво да направи. При постъпване на сигнал за дете в риск незабавно се уведомяват Държавната агенция за закрила на детето, дирекция „Социално подпомагане” и МВР, които координират предприемането на съответните действия по Закона за закрила на детето”, коментира тя.

Жечева отбеляза още, че не е отчетен риска на адаптация на детето в училището. „по отношение на тази адаптация не са предприети специални мерки. Не е съставен план, който да съдържа индивидуални мерки за работа и адаптация с детето”, обясни тя.

Проверяващите не са успели да гледат записи от камерите в училището, тъй като записите се пазели само за период от две седмици.

Предстои агенцията да даде предписания за отстраняване на установените нарушения. Ако те не бъдат изпълнени, се налагат глоби, които за физически лица са в размер от 1000 до 3000 лева, а за юридически - от 3000 до 7000 лева. Държавната агенция за закрила на детето има правомощия да наложи предписания за пропуските и при неизпълнението им да наложи глоба. При доказване на виновно поведение ведомството може да поиска дисциплинарно наказание за хора от персонала.

По данни на агенцията от началото на годината на горещата телефонна линия за деца в риск са постъпили 17 сигнала за сексуално насилие над деца, които са подадени към МВР.