Започнаха първи изпитания на ваксина срещу ебола в Африка
Започнаха първи изпитания на ваксина срещу ебола в Африка / БГНЕС

Хоспитализираният в Чехия пациент не е болен от ебола, съобщи Ройтерс.

Изследванията са показали, че мъжът не е заразен с вируса, съобщи здравният министър Сватоплук Немечек, цитиран от Ройтерс.

"Лабораторните тестове не потвърдиха ебола", заяви той по чешкото радио, потвърждавайки съобщения в медиите. По думите му има подозрение за малария, но са необходими допълнителни изследвания. "Важното е, че не е ебола", подчерта той.

Петдесет и шест годишният чешки бизнесмен, който неотдавна пътувал до Либерия, беше поставен в изолация в пражка болница вчера с признаци за вируса, който от март досега е отнел досега живота на близо 4000 човека в Западна Африка.

По същото време в бразилския щат Парана е бил хоспитализиран пациент с подозрения за заболяване, предизвикано от вируса Ебола. Болният - мъж на 47 години - пристигнал в средата на септември в Бразилия от Гвинея, където има огнища на разпространение на опасния вирус, предаде ТАСС, цитирайки медицински източници.

Освен висока температура пациентът засега няма други симптоми на ебола, но временно е настанен в болница в град Каскавел. Очаква се да бъде прехвърлен в инфекциозно отделение на болница в Рио де Жанейро. Това ще стане със специален самолет на полицията. Досега в Бразилия не са регистрирани случаи на ебола.

Опасенията от глобално разпространение на епидемията от ебола - най-голямата в историята досега, се засилиха вчера, когато състоянието на заразената медицинска сестра в Испания се влоши, а починал в Македония британец се изследва за вируса.

Междувременно започнаха първите изпитания на експериментална ваксина срещу ебола в на африканска земя, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Трима доброволци са сред 40-те здравни работници, съгласили се да участват в международните изпитания на ваксината cAd3-EBO-Z, разработена от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в щата Мериленд, САЩ. Първият етап от тестването на безопасността на cAd3-EBO-Z започна миналия месец в САЩ и Великобритания.

Експерименталната ваксина преди това е тествана върху шимпанзета, при които е стимулирала имунна реакция срещу вируса Ебола.

"Очакваме предварителните данни за безопасността на ваксината и дори някои имунологични резултати до края на ноември", казва Самба Соу, директор на Центъра за разработване на ваксини в столицата на Мали Бамако.

В САЩ се извършва изпитание на втора експериментална ваксина срещу ебола, разработена от канадската Агенция за здравеопазване, припомня ДПА.

Днес шест американски военни самолета с морски пехотинци пристигнаха в едно от огнищата на епидемията от ебола в Западна Африка, за да помогнат да се ограничи разпространението на заразата, предаде Асошиейтед прес.

Със самолетите, приземили се край либерийската столица Монровия, пристигнаха още 100 морски пехотинци, с което общият им брой в Либерия става малко над 300, каза генерал-майор Дарил Уилямс, командир на силите.

Самолетите стовариха сандъци с оборудване, а либерийски здравни работници премериха температурата на войниците. Американските военни работят по изграждането на медицински центрове в Либерия. В страната може да бъдат изпратени до 4000 американски войници, за да помагат за справяне с кризата.

Източник: БТА