Какво е наложило десния волан във Великобритания?
Какво е наложило десния волан във Великобритания? / Thinkstock/Getty Images

Какво е наложило десния волан във Великобритания?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да изясним тази английска странност. Това, разбира се, не е съвсем странност. Сега изглежда някакси опако, но всъщност англичаните са прави - по-умно е да се кара от лявата страна на пътя. Причините затова са няколко. Сега ще ви разкрием, как се е стигнало да една велика историческа несправедливост. Защо да е по-добре да се кара отляво? По няколко причини.

Първо, в Средновековието разминаването между пътници винаги е ставало с дясно рамо. Независимо дали е пешак, конник или каруцар, всички са карали от лявата страна на пътя. Причината за това е следната. Първо, дясната ръка е силната - с нея се върти мечът. Лявата ръка е за щита. Така войникът е защитен отляво, а отдясно, откъдето идва непознатият, е въоръжен. Но идеята да ходиш така, само за да не те нападне някой, с когото се разминаваш, е силно депресираща. Затова ето ви втора причина. Конникът се качва на коня, като премята десен крак през гърба му. Затова по пътищата, на определени места, имало специални камъни, на които да се качиш, за да може по-лесно да възседнеш коня си. Те били и отляво, и отдясно. Но всъщност конят бил винаги в лявата част на пътя.

А сега и за каруцарите. Юздите се държали с лява ръка, камшикът с дясна. Коларят винаги седял вдясно. Така имал по-добра видимост на пътя. Самите коне свикнали така. И понеже това с конете може да ви се стори недостатъчно, представете си сега файтоните и първите автомобили заедно на пътя. За кочияшите било далеч по-удобно да се движат отляво, със силна дясна ръка. И ако това не ви е достатъчно, ето ви последното: Светата църква препоръчва на поклонниците да се движат от лявата страна на пътя, със специален едикт от 1030 година. След векове традиция това трудно се променя. Но какво се случва?

Защо изоставяме правилното движение и масово започваме да се движим на обратно? Защото англичаните имат едно хубаво качество. Страшно много хора по света искат да им направят напук. Първо, Наполеон, който е леворък, водел войските си от дясната страна на пътя. Това бързо се наложило, понеже Наполеон бил диктатор и нямало смисъл да се заяждаш с един диктатор, от коя страна на пътя да си караш каруцата.

Второ, Америка обичала да създава свои правила, така че след първите автомобили с волан по средата, американските возила обърнали системата. И понеже американските коли са се разпространявали най-бързо, така нещата се променили из основи. Но имайте предвид, че дълго време всяка страна си имала собствена регулация, ако изобщо имало някакви правила за движение. Например Австрия карала от лявата страна, та след аншлуса Хитлер специално ги накарал да сменят посоката, за да е както в Германия. В това отношение Англия останала най-консервативна. А в интерес на истината, правилното каране е от лявата страна, с десен волан

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук