Защо ислямът обещава 72 девици в рая?
Защо ислямът обещава 72 девици в рая? / Thinkstock/Getty Images

Защо в исляма, като награда след смъртта, в рая всеки го очакват 72 девственици? Защо точно 72 и какво се случва с праведните жени в исляма? И за тях или има 72 двама девственика? Как решен този въпрос?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Преди да подходим към отговора на този въпрос е необходимо да направим едно уточнение. Ето текста от самия Коран. Преводът е на българското му издание, за да знаем какво точно казва свещената книга, а не как някой я чете погрешно. В Сура 56 Събитието се казва: "И ще имат хубавици с големи очи, подобни на скрити бисери, ­въздаяние за делата им. Не ще слушат там нито празнословие, нито подбуда към грях, а само словото: “Мир! Мир!” И още: "Сред лотоси без бодли и натежали бананови дървета, и просторна сянка, и обилен плод, лееща се вода, несекващ и незабранен, и въздигнати постели. Сътворихме ги Ние с прекрасно сътворяване и отредихме да са девици любещи, връстнички". ­ Сура 78-ма се казва: "За богобоязливите има сполука, градини и  лозя, и с напъпили гърди девствени връстнички, и пълни стакани, и планините за използване от вас и вашият добитък. И когато настъпи голямото прииждане, тогава в деня човек ще си припомни за какво се е старал". Спираме до тук. Да чухте някъде конкретна бройка 72? Не, има само пасаж, в който се говори за девствени връстнички. В единият случай с напъпили гърди, а в другия с големи очи, подобни на скрити бисери. Тези красавици, забележете, са поставени  между  градините и лозята и пълните стакани.

Как се е появила точната бройка 72? Ами от тълкувателите на Корана, разбира се. Като всяка свещена книга текстът уж трябва  да е напълно ясен, но се намират достатъчно хора, които да ви го доизяснят. Както в християнският свят, така и в ислямският е пълно с такива тълкуватели, които трябва да разтълкуват на вярващите, за какви точно девствени връстнички става дума и колко са? Започва се едно страховито описание, което достига до чудовищни размери. Например Алгазави казва, че ще са 27 метра високи, а Алкирминди добавя, че няма да ходят по нужда и ще могат да бременеят за един час. Там някъде, между описанията на тези прелестни чудовища по 27 метра високи, се промъква и бройката 72, което е 6 пъти по 12. И друг път сме говорили за сакралния смисъл на 12. Арабската дума, използвана за описанието на девствениците е хури. До ден днешен това е думата за красива, чиста жена. Но тук отваряме една гигантска скоба.

Арабският език става писмен едва 150 години след Мохамед. По времето, когато архангелът Джибрил, тоест Гавраил съобщава божието слово на Мохамед, това е началото на VІІ век, арабите  са говорели арамейско наречие. Първите писмени корани са били на арамейски. После книгата е била унищожена от третия халиф и през устната традиция е обновена и преведена на арабски доста по-късно. Ето как някои думи са се загубили в превода. Точно както е и с Библията. Една от тези думи е хури. Днес доста арабисти смятат, че в арамейската традиция хури всъщност е бяло грозде. Стафидите от това бяло грозде са смятани за огромен деликатес. Ето как раят в Корана е градина, подобно на тази в юдейската и християнската традиция. Плодове, вода, грозде, никакви девственици. Напъпили гърди всъщност е грешен превод на сочни зърна, а прозрачните очи, за които се говори, е отново характеристика на гроздовия плод. Което обяснява, защо в някои от описанията хури са представени като прозрачни. Що се отнася до съществата, които не  ходят по нужда и са 27 метра високи, това всъщност са ангели.

Ето как Коранът, в самата си основа, не говори за никакви 72  красавици, които да предложи на верните за забавление посмъртни, а говори за грозде, подредено точно до останалите плодове. Което е еднакво примамливо и за жени, и за  мъже. И решава проблема с това, какво точно ще правят верните мюсюлмани със 72 девственици с напъпили гърди. Да, Коранът не е  мистична книга, тя говори за физически наслади, но доста по-скромни, отколкото си представят всички. И макар яденето на сладко бяло грозде да носи известна наслада, тя не е точно сексуална. Такива работи със 72-те девственици от Корана.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук