МОН проверява сигнала за сексуално насилие в помощно училище в София
МОН проверява сигнала за сексуално насилие в помощно училище в София / снимка: БГНЕС, архив
МОН проверява сигнала за сексуално насилие в помощно училище в София
75390
МОН проверява сигнала за сексуално насилие в помощно училище в София
  • МОН проверява сигнала за сексуално насилие в помощно училище в София

Родители на дете с аутизъм от Перник алармираха за сексуално посегателство в столичното Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров", където се обучава дъщеря им. Сигнал със съпътстваща жалба, в която е представен проблемът и фактологията, семейство Симеонови внесли в институциите на 29 септември. Засегнати от липсата на реакция до този момент, родителите разгласиха случая и в социалната мрежа.

На 19 септември майката взела дъщеря си Ана-Мария от училището и установила, че спортния сутиен на дъщеря й липсва. По думите на Радосвета Симеонова момичето е с аутизъм и няма как да го съблече сама. В опит да разбере от класната и от директорката на учебното заведение къде е бельото на детето, майката не получава отговор.

От чистачките разбира, че сутиенът е в класната стая върху гардеробчетата. Семейството прави втори опит на 23 септември да получи обяснение за това какво се е случило с дъщеря им. Бащата се среща с директора, психолога и учители от Помощното училище интернат.

За сигнала потвърди заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева на извънреден брифинг. Тя уточни, че Министерството е във връзка и с другите институции, които се занимават със случая - Столична дирекция на полицията и Агенция "Закрила на детето".

Кастрева обясни, че след подаване на сигнала училището не е бездействало. Тя разясни, че бащата на детето отишъл в училището на 23 септември. Детето било ново за класа. Тогава възникнал и въпросът как бельото е попаднало в класната стая.

Директорката изискала обяснения от училищния екип и било установено, че бельото на детето било в ръцете му още в 11.00 ч. на обед, като най-вероятно момиченцето е тръгнало от дома си с въпросната дрешка в джоба си.

Паралелно тече проверка и на полицията, която се води по камерите от коридорите и двора на училището, стана ясно на брифинга. Последният ден, в който Ана-Мария е била на училище, е 19 септември. Вчера пък е имало и разговор с майката на момичето - Радосвета Симеонова, с представител на ведомството, допълни Кастрева.

Грета Ганчева, директор на Дирекция "Достъп до образование", заяви, че нито за миг децата в училището не са оставяни без надзор. Тя уточни, че има организиран транспорт и санитари за децата, които се нуждаят от грижи, но момиченцето има добре изградени хигиенни навици и не било необходимо да бъде придружавано в тоалетната.

На 27 септември детето е започнало да се оплаква от "някакъв чичко". По думите на Ганчева то не е посочило конкретен учител. Тя изтъкна още и наличието на няколко дни между 19 септември (когато детето за последно е било на училище) до 27 септември, в който момиченцето не е споменавало нищо.

В училището работят трима по-възрастни учители мъже. Останалите мъже са по-млади възпитатели, психолог, социален работник, посочи Ганчева. Тя уточни, че изискванията за назначаване на работа там са много високи, тъй като се работи с деца със специални образователни потребности.

Ваня Кастрева съобщи още, че преди 23 септември, когато бащата отишъл в училището, родителите не са споделили за особености в поведението на детето. На 23 септември обаче таткото съобщил, че детето обича да "се заголва, да слага цветни предмети в джобовете си и да събува обувките си".

От Министерството заявиха още, че нямат друг сигнал за човек от това училище, който тормози децата. В протокола от срещата между бащата и училищното ръководство пък изобщо не се е говорило за сексуално посегателство, а само затова как бельото на детето е попаднало на шкафчето в класната стая, уточниха от ведомството.

Тя уточни, че екипът на предишното училище на момичето - общообразователно школо в Перник, също са имали недоволство от страна на майката по най-различни поводи. Проверката на Министерството трябва да завърши до три дни.