Поскъпват лекарствата без рецепта
Поскъпват лекарствата без рецепта / снимка: sxc.hu
Поскъпват лекарствата без рецепта
75380
Поскъпват лекарствата без рецепта
  • Поскъпват лекарствата без рецепта

До края на годината лекарствата без рецепта у нас ще поскъпнат. Увеличението обаче няма да е голямо, очаква се цените да им се вдигнат с между 1 % и 4 %. Това съобщи пред Дарик председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Той подчерта, че поскъпването няма нищо общо с цената на тока, а е свързано с отпадането на мораториум, който фиксирал цените на лекарствата без рецепта.

Преди година кабинетът Марин Райков въвел мораториум, според който цените на лекарствата без лекарско предписание не могат да бъдат променяни. Мораториумът обаче отпаднал на 1-и май тази година, обясни проф. Илко Гетов.

„До 1 май т.г. имаше едногодишен мораториум, въведен от предишното служебно правителство миналата година, с който цените на лекарствата без лекарско предписание не можеха да бъдат променяни, т.е. да бъдат увеличавани. На базата на това, че отпадна този мораториум фирмите масово подават документи, за да се възползват от текста в наредбата, който им дава възможност да увеличат цените с натрупаната инфлация за периода от последната цена, одобрена от съвета по цените. Това води до известно, макар и много малко, увеличаване на цените на лекарствата без лекарско предписание”, обясни Гетов.   

Увеличението е пренебрежимо малко, твърди проф. Гетов. То ще е различно за отделните медикаменти и ще варира с между 1 и 4%. Т.е. лекарство струвало досега 1 лв., ще поскъпне с от 1 до 4 стотинки. Промените не засягат лекарства, които са по Здравна каса, добавят специалистите.