Окончателно: ГЕРБ води в страната, ДПС - в чужбина
Окончателно: ГЕРБ води в страната, ДПС - в чужбина / снимка: Dariknews.bg
Преференциите в бюлетината пак затрудниха избирателя
75341
Преференциите в бюлетината пак затрудниха избирателя
При 100% първоначално въведени протоколи: ГЕРБ води в страната, ДПС - в чужбина
  • Преференциите в бюлетината пак затрудниха избирателя
  • При 100% първоначално въведени протоколи: ГЕРБ води в страната, ДПС - в чужбина

Рекорден брой партии в парламента след извънредния вот в неделя. Въпреки че по-малко от половината от имащите право на глас решиха да участват пряко в управлението на страната, резултатите сочат, че те изпращат като свои представители в 43-то Народно събрание кандидати, излъчени от осем политически формации. Някои от тях са коалиции, с което броят на партиите с представителство в 43-ия парламент на практика надхвърля 40. Печели ГЕРБ, но с резултат далеч от мнозинство. Тежък срив за БСП и силно представяне на доскорошния й партньор - ДПС.

При 100% първоначално въведени протоколи в РИК за ГЕРБ са 32,67% от действителните гласове, БСП получава 15,4%, ДПС - 14,84%, Реформаторският блок - 8,89%, Патриотичен фронт - 7,28%, България без цензура - 5,69%, Атака - 4,52%, АБВ - 4,15%, съобщи за Дарик говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Под чертата остават Движение 21 - с 1,2% от гласовете и партия „Глас народен” - с 1,14%.

Това са обобщените данни от протоколите в страната и чужбина, които са постъпили като данни в Централната избирателна комисия. Резултатите от гласуването извън страната показват най-голям процент на вота за ДПС - 44%, сочат данните на Централната избирателна комисия. Следващите партии, събрали най-много гласове сред сънародниците ни в странство, са ГЕРБ - 28% и Реформаторският блок 11%.

До момента 17 РИК-ве са предали документите в ЦИК, предстои да бъдат получени документите от останалите районни избирателни комисии и да започне повторното въвеждане на данните от секционните протоколи и в тези районни избирателни комисии.

Към момента процентът от повторно въведените данни от протоколите са около 28%.

34% от избирателите са се възползвали от възможността да гласуват с преференция. Андреев обаче уточни за Дарик, че ще стана ясно дали има съществено разместване в листите на партиите, след като от ЦИК повторно въведат данните, тъй като при това въвеждане се извършва и проверка по отношение на преференциите, които са въведени по протоколите на секционните избирателни комисии.

По повод дублирането в номера на партията и номера на кандидат-депутата от листата при гласуването с преференции, говорителят на ЦИК отрече това да се дължи на пропуски в информационната кампания, тъй като по думите му са положени всички усилия максимално ясно и по достъпен начин да се покаже на избирателите как се гласува.

„Поне до момента и наблюдателите, които имахме, както международни, така и от български неправителствени организации, твърдят, че ЦИК е изпълнила своите задължения и ангажимент да разясни на избирателите правата им по отношение и на преференциите", каза Андреев.

„Отдавам го по-скоро на евентуални предпочитания, които избирателите имат към определен кандидат и кандидатската листа или сигурност, че са гласували по начин, по който няма да доведе до недействителност на техния глас", допълни говорителят на ЦИК.

Към момента не може да се каже какво ще е разпределението на мандатите, тъй като е необходимо повторно да бъдат въведени протоколите, след което Централната избирателна комисия със свое решение да обяви окончателните резултатите. Едва тогава по методиката, която е приложение към Изборния кодекс, ще бъдат разпределени мандатите между партиите и коалициите, които участват в парламента.

Тъй като срокът на ЦИК по закон е 4 дни от изборния ден да обяви окончателните резултати, а в 7-дневен срок от изборния ден да обяви имената на избраните народни представители, ЦИК ще спази тези срокове, обясни говорителят на комисията.

От ЦИК жалбите и сигналите все още се акумулират, като 7 са актовете за медии - нарушения с публикуване и оповестяване на социологически проучвания в изборния ден.

206 854 са недействителни бюлетини в урните след предсрочните парламентарни избори при 100% обработени протоколи на СИК в РИК, показва справка на БГНЕС. Данните са на база на публикуваните отчети на протоколи в Централната избирателна комисия от всички РИК.