Трансперанси: Има сериозни проблеми в начина, по който партиите мотивират избирателите
Трансперанси: Има сериозни проблеми в начина, по който партиите мотивират избирателите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няма съществена промяна в броя и характера на нарушенията на изборите, сочат предварителните данни на Трансперанси интернешънъл.

Затова няма основание да се каже, че изборите са били нечестни или недемократични, но има основание да се твърди, че има сериозни проблеми с начина, по който политическите партии и институциите успяват да мотивират своите избиратели, коментира Ваня Кашукеева-Нушева организацията пред Дарик радио.

Все по-често политическите партии прибягват до стратегията за финансово мотивиране на избирателите и пряко заплащане, а не чрез предлагане на политически идеи и концепции за начина, по който държавата да бъде управлявана.

Резултатите от Трансперанси са получени от техни наблюдатели и от хора, което са се обадели на горещата линия на организацията. Броят на сигналите на надвишава този от предходни избори.

Според неокончателните данни организацията е получила 12 сигнала за купуване на гласове, 37 сигнала за контролиран вот от общо 121 сигнала.

Нушева каза, че категорията "контролиран вот" е въведена за случаи, когато е възможно да се въздейства върху избиратели - случаи, при които избиратели организирано са извозвани от определени лица, за да гласуват и това може да е показател за купен вот, обясни експертът.

За да се промени това явление, не е достатъчна само санкция от полицията, а е необходима цялостна промяна на начина, по който функционират партиите, смята представителят на "Трансперанси Интернешънъл".