Откриха масов гроб край Игуала, където изчезнаха 43 ученици
Откриха масов гроб край Игуала, където изчезнаха 43 ученици / БГНЕС

Масов гроб беше открит край мексиканския град Игуала, където 43 ученици изчезнаха преди осем дни след протести, прераснали в сблъсък с местната полиция и с въоръжени групи, предадоха световните агенции.

Предстоят анализи, за да се уточни дали тленните останки в незаконния масов гроб са на изчезналите младежи, зави представител на полицията в мексиканския щат Гереро.

Разкриването на гроба в района на град Игуала, на 200 километра южно от мексиканската столица, е станало възможно след подаден анонимен сигнал.

Четиридесетте и трима изчезнали младежи учеха в училище близо до град Чилпансинго, столицата на щата Гереро. На 26 септември те дойдоха с още десетки други ученици в Игуала на около 100 километра от тяхното училище, за да съберат средства за училището си и да протестират. После те окупираха три автобуса на градския транспорт, с които да се върнат у дома. Тогава общински полицаи и неидентифицирани въоръжени мъже откриха огън по автобусите и на място загинаха трима ученика.

След инцидента бяха арестувани 22 полицаи, за които се твърди, че са спрели похитените от учениците автобуси, свалили са десетки младежи и са ги откарали в неизвестна посока. Смята се, че арестуваните полицаи са имали връзка с организираната престъпност.

Заповед за арест е издадена срещу кмета на Игуала Хосе Луис Албарка и неговия съветник по сигурността заради участието им тази проява на насилие. Двамата се издирват от полицията.

Източник: БТА