Папагал идентифицира собственика си в полицейско разпознаване
Папагал идентифицира собственика си в полицейско разпознаване / снимка: Guliver/Getty Images

Говорещ папагал-беглец на име Зорба идентифицира собственика си в полицейско разпознаване, като убедително имитира гласа му, пише в. "Дейли експрес".

3-годишният Зорба от вида Африкански сив папагал (Жако) избягал, докато стопанинът му Алън Лазаръс от Лондон почиствал кафеза му. Пернатият беглец се впуснал в одисея, завършила шест седмици по-късно в полицейското управление.

По време на странстванията си Зорба успял да осуети няколко опита да бъде заловен от служители на Кралско дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) и пожарникари. При нападение на врани беглецът изгубил
идентификационния си пръстен. В крайна сметка Зорба се озовал в магазина на продавач на кебап.

Собственикът му Алън Лазаръс обаче някак успял да проследи своя любимец, който струва 2000 лири, и се свързал с полицията.

След като служителите на реда "отвели" беглеца Зорба в управлението, стопанинът му бил поканен за разпознаване.

Лазаръс показал на полицаите клипчета на Зорба на телефона си, както и документи за закупуването му от развъдник в Лестър. Но тъй като папагалът приличал на всеки друг представител на вида, Алън започнал да се отчайва, че ще може да докаже собствеността си. За негов късмет в този момент телефонът му звъннал. Лазаръс посегнал да го изключи, когато папагалът отговорил на повикването, имитирайки съвършено гласа на стопанина си. Това се оказало достатъчно доказателство за полицейските служители и те незабавно върнали беглеца Зорба на собственика му.

Източник: БТА