Драстично намалява популацията на риби, птици и земноводни в световен мащаб
Драстично намалява популацията на риби, птици и земноводни в световен мащаб / снимка: sxc.hu
Драстично намалява популацията на риби, птици и земноводни в световен мащаб
75290
Драстично намалява популацията на риби, птици и земноводни в световен мащаб
  • Драстично намалява популацията на риби, птици и земноводни в световен мащаб

От 1970 година досега популациите на риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги, са намалели с 52% в световен мащаб. С цели 76% пък са се стопили обитателите на сладките води за последните 44 години. Това показват данните от доклад на Световния фонд за дивата природа, съобщи в ефира на Дарик Владимир Иванов от WWF.

В Международния ден за защита на животните експертът определи статистиката като плашеща и добави, че човечеството трябва да се замисли за нея, докато е време.

„Тази седмица излезе нашият доклад за Жива планета 2014. То е двугодишно проучване, което WWF води от десетки години и резултатите са доста впечатляващи и плашещи. От 70-та година насам популациите на риби, птици и бозайници, земноводни и влечуги са намалели с 52% в световен мащаб, а само тези, които са в сладките води са намалели с цели 76%. Това си заслужава замисляне", заяви Иванов.

На въпрос това на какво се дължи - по-скоро на климатични промени или безотговорност на хората, Иванов каза, че е най-вече заради това, че не се мислят комплексно нещата.

„Например, ние сме много доволни и направо беше неочаквана победа в Национален парк „Вирунга" в Африка, къде обитават едни от последните планински горили, една голяма нефтена компания беше решила да експлоатира находища на нефт и успяхме да ги спрем на ръба, в последния момент. Те просто проявиха разбиране. Друго нещо, което ми направи впечатление, е, че в големи сайтове, включително и български, за онлайн търговия се продават страшно много защитени видове, като ястреби, защитени костенурки... Всички тези видове са забранени за продажба и търговия, защото са застрашени. Всеки, например, би могъл най-малкото - да не го толерира или да подаде сигнал към собствениците на сайта и към органите, които санкционират подобен тип действия", допълни той.