Лошото състояние на крайречните ни зони е проблем пред круизния туризъм по Дунав
Лошото състояние на крайречните ни зони е проблем пред круизния туризъм по Дунав / снимка: Dariknews.bg

Липса на магазини за сувенири, на указателни табели за културно-исторически обекти и лошо състояние на крайречните зони са основни проблеми на круизния туризъм в българския участък на река Дунав. До този извод е стигнал екип от преподаватели от Софийския университет, начело с проф. Васил Маринов, който по проект е извършил проучване на шест крайдунавски общини - Русе, Белоградчик, Свищов, Видин, Тутракан и Силистра.

Основната цел е на базата на тази информация да се вземат едни по-добри решения за туристическото развитие на района в бъдеще и в частност - за развитието на круизния туризъм.

При работата, в която са били включени и 60 студенти, са извършени повече от 1000 анкетни проучвания в периода юни-септември. Разговори са водени с представители на общините, на пристанищните администрации, с туристически предприятия, с туристи, които пътуват с круизните кораби, както и с местни жители.

Установява се, че пазарът на речните круизи се диктува от чужди туроператори, както и от два български - "Дунав Турс" и "Балкан Турс".

Основно туристите посещават Велико Търново и Арбанаси, като и Белоградчишките скали и средновековната крепост Баба Вида. Много рядко те разглеждат Ивановските скални църкви край Русе. В туристическите пакети изобщо не се предлага посещение на резервата "Сребърна" край Силистра, както и на рибарското селище в Тутракан.

Сред констатираните проблеми са липса на предлагане на допълнителни услуги като различни атракции. Лошо впечатление на туристите правят бездомните кучета, рушащите се стари сгради и отпадъците по улиците.

Проф. Маринов обясни, че това са междинни резултати от проучването, като обработката на информацията продължава.

Източник: БТА