Кристалина Георгиева се справила успешно при изслушването си
Кристалина Георгиева се справила успешно при изслушването си / Guliver/Getty Images

Кристалина Георгиева се е справила успешно при изслушването си днес, коментираха запознати. На свое заседание членовете на комисиите по бюджетни и правни въпроси са решили да дадат положителна оценка за Георгиева.

По-рано днес Георгиева каза, че ще работи за създаването на поста прокурор на Европейския съюз, защото измамите с европейски средства са не само кражба от данъкоплатците, но и посегателство върху целия европейски проект. Тя подчерта, че миналата година Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е успяла да възстанови 117 милиона евро.

Кристалина Георгиева беше изслушана следобед от три комисии на Европейския парламент в Брюксел като кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси в новата комисия начело с вече избрания председател Жан-Клод Юнкер.

Основните въпроса бяха за управлението на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., която е в размер от 1.86 трилиона евро, включително инвестиционен план на стойност 300 милиарда евро. Георгиева отбеляза, че европейският бюджет влияе пряко на европейските икономики.

Депутати от парламентарните комисии по бюджет, по бюджетен контрол и по правни въпроси зададоха общо 45 въпроса.

Евродепутатите повдигнаха няколко пъти въпроса за натрупаните от съюза забавени плащания от 23 милиарда евро. Георгиева обеща да разчисти тази "планина от забавени плащания", която се е превърнала в набъбваща снежна топка и до 3 месеца да се яви пред Европарламента с ясен план как да стане това.

Георгиева даде за пример за добро използване на европейски средства метрото в София, което предизвика евроскептичен депутат да възрази, че заслугата не е на Брюксел, а на парите на данъкоплатците. Метростанцията в София се казва Европа, а не Европейска комисия, отвърна Георгиева.

Георги Пирински от групата на социалистите и демократите попита - след като само поздрави на български език - на английски как Георгиева ще работи за намаляване на различията в стандартите на живот между отделните страни. Тя отговори на български, че новата комисия ще работи по принципа "Повече конкурентоспособност, по-малко неравенство" и подчерта, че и сега 80 % от парите отиват в 25 % от най-бедните региони в евросъюза..

Евроскептични депутати питаха дали ще подкрепи намаляване на над 40-те агенции в рамките на съюза и администрацията му, която вече надхвърляла числеността на британската армия. Георгиева отвърна с шега, че това я кара да се тревожи за размера на британската армия и после обясни сериозно, че местенето на заседанията на Европарламента между Брюксел и Страсбург зависи от промяна на европейски договори, което не е в нейните правомощия. Тя каза, че се фокусира върху подобряване привлекателността на кариерата в евроинституциите, да има повече мобилност и по-справедливо отношение към персонала, като бих искала да има 40 % жени на ръководни позиции в края на мандата й.

Евродепутати от няколко групи подчертаха добрата репутация на Кристалина Георгиева като досегашен еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Изслушването продължава три часа и се предава на живо онлайн в сайта на Европарламента и се превежда на 22-та езика в евросъюза.

24 часа след изслушването съответната парламентарна комисия трябва да приключи своето оценяване на кандидата, като може да поиска и допълнителна писмена информация. Докладът с оценката на всеки номиниран комисар се изпраща на съвета на председателите на комисии и на председателския съвет. Председателският съвет обсъжда докладите и решава дали да поиска допълнителна информация или да обяви изслушванията за приключили.

През 2010 г. именно след изслушването в Европарламента Барозо оттегли кандидатурата на българския външен министър Румяна Желева като я замени с новото име, предложено от българското правителство - това на Кристалина Георгиева.

Новата Европейска комисия трябва да започне работа на 1 ноември след като бъде назначена официално от Европейския съвет въз основа на одобрението преди това на 22 октомври в Страсбург от Европарламента, избран на общите избори във всички 28 държави-членки на Евросъюза, проведени в периода 22 - 25 май.

След изслушването си Кристалина Георгиева изрази съболезнования на семействата на жертвите на трагичния инцидент в Горни Лом и обясни на чуждестранните журналисти, че инцидентът е станал в най-бедния район на Европа.