Каритас: Време е да спре да се гледа на възрастните като на статистика и проблем
Каритас: Време е да спре да се гледа на възрастните като на статистика и проблем / снимка: БГНЕС, архив
Каритас: Време е да спре да се гледа на възрастните като на статистика и проблем
75215
Каритас: Време е да спре да се гледа на възрастните като на статистика и проблем
  • Каритас: Време е да спре да се гледа на възрастните като на статистика и проблем

Старческите домове са единствената възможност за сравнително достъпна като цена услуга за възрастните хора в България, но е нужно да се развият грижите в домашна среда, за да не се стига до настаняване в домовете. Това коментира в интервю за Дарик Светлана Гьорева от „Каритас-България” - организация, която повече от десетилетие полага ежедневни грижи за възрастни хора в домовете им.

Освен че подкрепят самотни и болни стари хора в общо 15 населени места, организацията има и два дневни центъра за възрастни в страната, както и две трапезарии в Русе и Пловдив.

За пореден път от „Каритас” заявиха, че застаряването на нацията изпреварва значително развитието на грижите за възрастните хора в България. В обръщение до кандидатите за депутати в следващия парламент организацията настоява медико-социалните грижи в домашна среда да бъдат законово регламентирани. Те призовават политиците да спрат да гледат на старите хора като статистика и проблем.

Самотата, а не мизерията и бедността убива възрастните в България. „Въпреки че ние сме имали добри традиции в отношението си към възрастните хора, вече се налага културата на отхвърлянето им, на изоставянето им, на това да ги считаме за нямащи принос. Една от възрастните жени, в които ние работим в домашните грижи, беше казала на нашата медицинска сестра „Аз няма да умра от глад, ще умра от самота”. Преди всичко възрастните хора се нуждаят от внимание”, посочи Гьорева.

„Трябва да се работи преди всичко за развитието на такива превантивни услуги в домашна среда, които да не позволяват хората излишно да бъдат настанявани в болнично заведение или в старчески дом. Да се инвестира в друг тип услуги - точно тези домове от семеен тип, в които хората имат възможност за социални контакти, имат възможност да се чувстват добре. Да не се чувстват захвърлени, скрити. Бизнесът не вижда смисъл за инвестиция в един такъв сектор, в който има толкова много възрастни хора с ниски доходи. Няма да генерира печалба. Съществуват такива бизнес инициативи, но те са за частните старчески домове, където настаняването струва между 650 и 1000 лева; за частните хосписи, където ако трябва възрастен човек да бъде настанен, семейството му трябва да задели минимум 1500 лева на месец”, заяви Светлана Гьорева.

Доста е трудно да поддържаме тази дейност, основните средства идват от частни и корпоративни дарения. Възрастните хора са въвлечени със символични суми средно около 10 лв. на месец, за да бъдат и в позицията на изискващи”, обясни още Светлана Гьорева. „Каритас” има осем центъра за Домашни грижи, които с мобилни екипи предоставят комплексни домашни грижи на болни и самотни възрастни хора от общо 15 населени места.

„Услугите на нашите домашни грижи ползват 408 възрастни човека, в общо 15 населени места - осем града и няколко населени места около тях. Нашите екипи влизат в домове, където няма отопление, често им е спиран тока. Парите им отиват основно за лекарства и почти не им остават никакви средства за елементарни хранителни продукти. Много често екипите ни са единствените, които влизат в дома на възрастните хора”, посочи още Гьорева.

Светлана Гьорева призна обаче, че все още българите не даряват сериозно за старите хора - все още средства се дарявали предимно за деца, както и за лечение.

„В неделя на специална служба в Рим за възрастните хора папа Франциск завърши проповедта си с думите „Нека различните структури за грижи за възрастните да бъдат наистина домове за тях, а не затвори! Да бъдат за възрастните, а не да служат на чужди интереси! Да не бъдат места, в които възрастните живеят изоставени, скрити и пренебрегнати! Най-голямата ценност е те да споделят своята вяра и мъдрост с младите!”, завърши Светлана Гьорева, която се надява в обществото да се завърне солидарността между поколенията.