Румен Петков: Трябва да решим - корпоративно или публично управление искаме!?
Румен Петков: Трябва да решим - корпоративно или публично управление искаме!? / dariknews.bg/ архив

Българите трябва  да решим какво избираме - корпоративен начин на управление или прозрачност и публичен контрол! Това заяви Румен Петков, председател на Националния предизборен щаб на АБВ на среща с младите хора в Брезово, в отговор на многото въпроси за бъдещото управление на страната.

Отговорността на политиците трябва да е водеща при моделът на управление на държавата, смятат от АБВ, които настояват за президентска република.

"Не е нормално да се поемат цял куп ангажименти пред избирателите, след това те да не се изпълняват и накрая никой да не носи отговорност за това! Не е нормално Парламентът цяла година да не работи, и въпросът в залата, в която се градят законите на държавата,  да е единствено дали има кворум или не, а ако има - какъв ще е скандалът за деня!”, коментира Румен Петков.

Ако президентът има по-широки правомощия може да закрие подобен неработещ Парламент, каза Петков.

Румен Петков Трябва да решим  корпоративно или публично управление искаме
netinfo

По време на срещата бе обсъдена и нуждата от нова политика в земеделието.

Не е нормално едва 6 % от земеделските производители да получават 90 % от парите на ДФ “Земеделие” и да развиваме само зърнопроизводство - нужна е нова земеделска политика. Това обяви председателят на Националния предизборен щаб на АБВ Румен Петков в отговор на въпроси на земеделци и жители от град Брезово.

"Програмата за развитие на земеделието трябва да бъде преструктурирана. Освен земеделието трябва да се развива и зеленчукопроизводството, както и другите култури, които създават заетост и работни места, каза още Румен Петков и отчете, че при това положение е неразбираем факта, че земеделският министър се гордее, че сме на първо място по износ на зърно.

Румен Петков Трябва да решим  корпоративно или публично управление искаме
netinfo

Едно от предложенията, които АБВ ще внесе още на старта на следващото Народно събрание, е за диверсификация или разделяне на субсидирането, защото никой не може да ни убеди, че разходите за 1 дка зърнопроизводство са равни на тези за 1 дка зеленчукопроизводство, категоричен е ген. Валентин Петров, който води листата на АБВ за 17 МИР – Пловдив област. По думите му изключително много млади хора са разпознали АБВ като алтернатива за развитието на държавата, което предполага още по-големи отговорности пред политиците от новата партия.

Владимир Маринов, който също е кандидат за народен представител от листата на АБВ в Пловдив област,  смята че различното субсидиране е задължително, защото зеленчукопроизводството, не само че изисква повече разходи, но и отваря много повече работни места от зърнопроизводството. Това, според него е шанс, точно младите хора, които искат да започнат такъв бизнес,  да остават и по-малките селища да не се обезлюдяват.

Стратегията за развитие на земеделието е  свързана категорично с един от основните приоритети в програмата на АБВ, а именно -преодоляването на демографската криза. Сигурността, финансовата стабилност и местното самоуправление са трите стълба за възраждане на държавността, отбеляза още Румен Петков.

Над 1,2 млрд. лева са щетите върху държавния бюджет от контрабандата на акцизни стоки, посочи бившият директор на Национална служба “Полиция” и главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.   Контрабандата днес достигна застрашителните 53 % - от 14 % през 2005-2008 г., отбеляза той. Всички тези средства могат да отидат за нова пенсионна политика, здравеопазване и образование, посочи още ген. Петров и категорично заяви, че за пресичане на тази контрабанда и реална работа на МВР в полза на хората са нужни спешни и радикални мерки в системата на МВР.