Екатерина Захариева с ултиматум за работата по лот 4 на АМ Струма
Екатерина Захариева с ултиматум за работата по лот 4 на АМ Струма / Дарик - Благоевград, архив

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров провериха напредъка при изграждането на лот 2 Дупница – Благоевград от АМ „Струма“  лот 4 Сандански – Кулата. Проектите се съфинансират от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Строежът на лот 2 на "Струма" върви в срок при добра организация, съобщи вицепремиерът Захариева. На лот 2 се работи усилено по изпълнение на малките съоръжения, насипите, големите съоръжения във всички участъци, както и по двата тунела.

Очакваме от фирмата изпълнител на лот 4 до петък да приемат условията, които сме поставили за един месец да направят трите километра до Кулата от пътен възел „Петрич“, да представят оптимизиран график за завършване на едното платно на магистралата от Сандански до пътен възел „Петрич“ и краен срок за изпълнение на целия договор, подчерта инж. Лазаров.

Трасето на лот 4 от Сандански до Кулата е с дължина 14,7 км. Изпълнител на строителството е „АКТОР” АСД. Стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвестинженеринг” АД. Договорът за надзор е 356 419,20 лв. с ДДС.

Общата дължина на АМ "Струма" - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Част е от Трансевропейския коридор № IV и от Трансевропейската магистрала "Север - Юг". Със средства от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. се финансира строителството на 68,9 км. През юли м. г. завърши изграждането на лот 1 Долна Диканя - Дупница /16,78 км/.