НАТО: Стотици руски войници все още са в Украйна
НАТО: Стотици руски войници все още са в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Стотици руски войници, включително специални сили, продължават да са в Източна Украйна, където примирието беше нарушено в последните дни, заяви говорител на НАТО.

"От началото на примирието има значително изтегляне на руски конвенционални сили от Украйна. Но стотици руски войници, включително специални сили, продължават да са в Украйна", заяви Джей Янцен.

Москва продължава да отрича подкрепа на нейни войници за проруските сепаратисти в източната част на Украйна, където беше постигнато споразумение за примирие на 5 септември. Спирането на огъня, което беше потвърдено на 20 септември при нови преговори в Минск, Беларус, не попречи на интензивните боеве. Вчера при тях загинаха деветима души в редиците на украинската армия и четирима сред цивилните. Днес станаха сблъсъци с тежко оръжие около летището на Донецк, основен град в ръцете на бунтовниците.

"Не констатирахме продължаване на намаляването на руските войски в Украйна от една седмица насам", подчерта Янцен. Той допълни, че 20 000 руски войници продължават да са разположени в Русия "близо до границата... с Източна Украйна". Тези данни на НАТО са непроменени от юли насам.

Източник: БГНЕС