Военни и полицаи заплашиха с протести заради възрастта за пенсиониране
Военни и полицаи заплашиха с протести заради възрастта за пенсиониране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Военни и полицаи заплашиха с протести заради възрастта за пенсиониране
75199
Военни и полицаи заплашиха с протести заради възрастта за пенсиониране
  • Военни и полицаи заплашиха с протести заради възрастта за пенсиониране

Броени дни преди изборите военни, полицаи, пожарникари и надзиратели заплашиха с протести. Причината е решението на Министерския съвет от миналата седмица, с което се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране. Синдикалните организации на служителите в сектор „Сигурност" излязоха с гневни декларации, в които настояват за оставката на социалния министър. Униформените дори обмислят реални протестни действия, до които обаче увериха, че няма да се стигне преди вота в неделя.

Реакция от страна на синдикатите имаше още в края на миналата седмица. Сега обаче, настроенията сред служителите в системата на МВР и МО са още по-нажежени след като никой от представителите на служебния кабинет не е установил връзка с тях.

В последните два дни има вече подадени рапорти за напускане, заяви председателят на Българската офицерска легия „Раковски" майор Иван Милов: „Кой ще ги замести? Кой ще научи младите офицери, които стъпват в момента. В отбраната един офицер се изгражда за много дълъг период от време. В този сектор подобни неща могат да дебалансират системата до неприятни граници. Вчера се срещнах с двама старши лейтенанти, които казаха, че усилено си търсят работа извън състава на въоръжените сили, извън Българската армия. Едното момче даже каза, че няма вече какво да прави в България. Голяма част от колегите, с които разговарях, за пореден път се чувстват несигурни. В момента отново са поставени в ситуация на промяна на условията, в които те работят, и то в 90-тата минута, и то с неясни мотиви".

Милов зададе въпроса защо служебния кабинет, чиято основна задача е организацията на изборите, е решил да се занимава с въпроса за пенсионирането на полицаи и военни, в последните дни от управлението си.

Председателят на най-големия синдикат на служителите в МВР Валентин Попов пък коментира, че действията на служебния кабинет рязко са нарушили социалния диалог с професионалните организации: „Ако това наистина се случи, ще започнат да напускат и служители на МВР".

Синдикалистите обясниха още, че са провели общо съвещание, на което са обсъдени евентуалните им действията след изборите. Те са категорични, че въпреки кратките срокове от мандата на служебния кабинет, ще продължат да настояват са оставка на социалния министър.

В момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 в системата. Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще включва възраст за пенсиониране в границите от 52 до 55 години. За да влязат промените в сила обаче, трябва да бъде изработен законопроект, който да бъде гласуван от следващото Народно събрание.