Цветан Цветанов се срещна с избиратели в Свищов
Цветан Цветанов се срещна с избиратели в Свищов / снимка: Пресцентър ГЕРБ

Председателят на Предизборния щаб на ПП ГЕРБ и водач на великотърновската листа на партията Цветан Цветанов посети град Свищов, където се срещна с жители на крайдунавския град. Той бе посрещнат от много млади хора, студенти, а така също и родители, които заявиха, че са доволни от това, че ГЕРБ дава приоритет на социалната политика и подкрепя семействата с три деца. Цветанов се срещна и с представители на бизнеса от града, пред които заяви, че целта на ГЕРБ е да подпомогне всички тези дейности в земеделието, които създават трайна и годишна заетост.

Представителите на бизнеса се поинтересуваха от това, дали ще има покачване на цената на тока. Цветанов отбеляза, че досега всичко, което се е правило в тази насока е било популизъм и допълни, че около три милиарда са задълженията на НЕК. „Тази компания вече фалира, умишлено беше водена към този фалит. Изкуствено бе задържана цената на тока и смятаха, че по този начин ще постигнат някакъв популистки, краткосрочен ефект. Само излъгаха хората да гласуват”, посочи Цветанов и попита събралите се, дали е направено нещо за строежа на АЕЦ „Белене” и дали осигуриха това, което обещаха – 250 хиляди нови работни места. Той попита още, дали Волен Сидеров е направил 500 лв. минималната пенсия и 1000 лв. минималната заплата.

По думите на Цветанов, България трябва да върви към реална цена на тока. Цветанов припомни, че през 2000 – 2001 г. е бил подписана американската инвестиция за „ТЕЦ Марица Изток”, но реално задълженията от тези договори българската държава е понесла едва 2009 – 2010 г. - по време на управлението на ГЕРБ. По думите му така държавата е била задължена да изкупува електроенергия на много по-висока цена отколкото от Козлодуй. Цветанов посочи, че американците са готови да преговорят тези условия и цената да бъде понижена. По думите му при формирането на микса, най-евтина е електроенергията от АЕЦ Козлодуй, а оттам нататък всичко останало, което влиза, качва цената нагоре. Дори държавата да трябва да продава, извън България, тя го прави на по-ниска цена от микса, за да може да бъде конкурентноспобна, обясни още Цветан Цветанов.