Д-р Шишков: Спешната помощ трябва да стане изключителна отговорност на държавата
Д-р Шишков: Спешната помощ трябва да стане изключителна отговорност на държавата / netinfo
Доц. д-р Димитър Шишков
75187
Доц. д-р Димитър Шишков
  • Доц. д-р Димитър Шишков

Въвеждането на електронен здравен паспорт и електронна здравна карта трябва да бъдат приоритетни за следващия кабинет, независимо кой е той. Това заяви в интервю за Дарик радио водачът на листата на Реформаторския блок в Пловдив-град доц. д-р Димитър Шишков.

Електронният здравен паспорт ще контролира, както посещенията на пациента при лекаря, така и източването на здравната каса. Реалната здравна карта от друга страна ще контролира къде и какви болници да се изграждат според нуждите на населението, коментира още д-р Шишков.

Реформи в Спешната помощ също трябва да се нареди сред приоритетите на новия кабинет, като тя трябва да бъде изцяло отделена от болничната помощ и да стане изключителна отговорност на държавата, смята д-р Шишков.

По думите му, Здравната каса и държавата трябва да предложат един основен пакет от здравни услуги, които да поемат спешните състояния, независимо дали човек е осигурен или не.

По отношение на здравното осигуряване, д-р Шишков коментира, че то трябва да стане като данъчното осигуряване, за да се избегне това един да плаща, а друг не.

Най–често здравните осигуровки не се плащат от по-богатите хора, защото те знаят, че няма да получат добро обслужване  по нормалния начин и затова предпочитат да си платят отделно, коментира политическият лидер и допълни: "Ако успеем да покажем на хората, че има оптимално управление на средствата, те сами ще започнат да внасят здравните си осигуровки."

Д-р Шишков коментира и въпроса за съдбата на Белодробна болница в Пловдив. По думите му, тя трябва да съществува, както и всички диспансерни болници от този вид, но отделени без да се съвместяват с други болници.

По отношение на финансирането им, лидерът бе категоричен:

„Диспансерните болници трябва да се финансират от държавата, защото това са социално значими заболявания“.

Д-р Димитър Шишков е водач на листата на Реформаторския блок в 16 МИР в Пловдив-град.

Още за необходимите реформи в здравеопазването, с акцент върху спешната помощ, въвеждането на здравната карта и електронния здравен паспорт, както и финансирането на здравната система, слушайте в  програмата Дарик кафе тази сутрин или в прикачения аудио-файл.