Съдът в Страсбург откри прекомерна сила при полицейска акция във Варна
Съдът в Страсбург откри прекомерна сила при полицейска акция във Варна / Thinkstock/Getty Images

Европейският съд по правата на човека в Страсбург разпространи своето решение по делото "Анжело Георгиев и други срещу България", заведено по жалба за прилагането на прекомерна полицейска сила при акция във Варна на 18 юни 2008 година.

Съдът единодушно уважава жалбата на петимата ищци, като осъжда използването при акцията на електрошокови палки и белезници в разрез с Европейската конвенция за човешките права. Жалбоподателите твърдят, че полицията е използвала прекомерна сила и се е отнесла зле с тях, когато маскирани служители на реда са извършили обиск в офис на тяхната фирма за доставка на интернет с цел да бъде установено наличието на незаконен софтуер.

Съдът заявява, че предварителното производство не е дало правдоподобно обяснение какво е наложило употребата на сила срещу жалбоподателите. Българската прокуратура е порицана за това, че не е потърсила отговорност от полицаите, участвали в акцията и не е взела предвид медицинските свидетелства на пострадалите от техните действия. Отбелязва се, че медицинските протоколи установяват следи от прилагането на електрошок, за който е известно, че причинява временно силни болки и частична парализа. Същевременно по делото няма достатъчно доказателства, че служителите в проверяваната фирма са оказвали съпротива на униформените, въоръжени и маскирани полицаи.

Съдът отбелязва, че българската прокуратура не е възразила срещу медицинските свидетелства, потвърждаващи белезите от насилие върху жалбоподателите. Същевременно прокуратурата не е направила усилие да установи кои полицаи са използвали електрошок, нито за колко време. Отбелязва се, че употребата на такива средства според конвенцията се прилага, единствено когато е напълно необходимо. Съдът заключава, че полицаите разполагат с много други начини да установят контрол над проверяван човек. Според съдиите употребата на сила е била излишна след нахлуването на полицаите в офиса на фирмата.

След като е било установено, че полицаите са отговорни за причинените следи от насилие, работа на правителството е било да разбере дали прилагането на насилие е било необходимо, пише в съдебното решение. Добавя се, че разследването в България не е дало отговор на ключовия въпрос - кое е наложило употребата на сила срещу задържаните.

По това дело България е осъдена да плати на трима от ищците по 2500 евро обезщетение.

Източник: БТА