Министър Ненков: Първата стъпка към реформи в здравеопазването е финансирането
Министър Ненков: Първата стъпка към реформи в здравеопазването е финансирането / снимка: БГНЕС
Министър Ненков: Първата стъпка към реформи в здравеопазването е финансирането
75186
Министър Ненков: Първата стъпка към реформи в здравеопазването е финансирането
  • Министър Ненков: Първата стъпка към реформи в здравеопазването е финансирането

Първата стъпка към реформи в здравеопазването трябва да е свързана с финансирането на здравната система. Мнението изрази служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, след като взе участие в обществена дискусия за приоритетите в здравеопазването, организирана от Българската академия на науките.

По време на дискусията началникът на Военномедицинската академия проф. Николай Петров посочи, че в българската спешна помощ би трябвало да има 7111 души персонал. Към днешна дата обаче в системата на бързата помощ работят 6000 души.


1100 са лекарите в спешната помощ в България, уточни проф. Николай Петров и добави, че 71 от тях са без специалност.

"80 на сто от тази бройка може да бъде заменена с парамедици, защото тук влиза парамедик шофьор, парамедик медицинско лице и парамедик от най-високо ниво на квалификация, където учат четири години. Доказано е, че само в 10-15% от обажданията в страните членки на ЕС наистина има нужда от лекарска помощ. Ето една резерва", коментира той.

Относно заплащането на спешните лекари, проф. Петров е убеден, че базата трябва да бъде не по-малка от две средни работни лекарски заплати.

"При такова заплащане няма да има дефицит на кадри. Какви са източниците на финансиране към момента? 2013 година бюджетът е бил 93 млн. лв. и е изцяло ангажимент на държавата. Обърнете внимание, че разпределението на този бюджет е: 80 на сто за заплати, 14 процента за гориво, ремонт на линейки. Къде са парите за квалификация, къде са парите за стимулация? Как може да бъде постигнато това? Чрез участие на публични фондове, частни източници, смесено финансиране", каза той.

Без да фигурират в програмата на дискусията, в нея се включиха от организациите на младите лекари и студентите по медицина, които преди малко повече от месец поискаха от управляващите да започват работа с начална ставка от 4 минимални работни заплати.

Те обявиха, че проблемите, които се дискутират, трябва да се решат сега, а не чрез някоя дългосрочна програма, тъй като до 2020-а у нас нямало да останат млади лекари.