Бюлетината за Варна ще е дълга половин метър
Бюлетината за Варна ще е дълга половин метър / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бюлетината за 3 МИР Варна на парламентарните избори ще е с дължина около 50 см и ширина 20 см, заяви за Дарик секретарят на Районната избирателна комисия Мария Тодорова. За разлика от евроизброрите, когато бюлетината се прегъваше само веднъж, сега от ЦИК препоръчват тя да се сгъва два пъти. Изборните книжа, които пристигнаха във Варна в неделя, вече са раздадени на всички общини. Те ще отговарят за тяхното съхранение до 4 октомври, когато бюлетини ще бъдат разпределени до избирателните секции.

Точният брой на секциите ще стане ясен два дни преди вота. В цялата област те ще бъдат около 640, а в община Варна – малко на 400. Хората с право на глас са около 416 000 души.

Участниците в изборите могат да регистрират своите представители и застъпници до 4 октомври. Досега само три формации са направили това.

От началото на предизборната кампания в РИК са постъпили четири жалби, които вече са разгледани и по тях има решения. Малкият им брой означава, че партиите имат добра изборна култура и спазват закона, смята Тодорова.

„Броят на сигналите е сравнително нормален в сравнение с предишни вотове. Във Варна не сме имали на предходни избори много жалби и сигнали. Изборите са протичали нормално и този път не е по-различно“, коментира секретарят на РИК.

Няколко социологически агенции ще следят вота във Варна.