Ловеч ще подпомага с месечна стипендия деца с изявени дарби
Ловеч ще подпомага с месечна стипендия деца с изявени дарби / archive.dariknews

Община Ловеч разработи Правилник за подпомагане на деца с изявени дарби, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Той е съобразен с разпоредбите на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на децата с изявени дарби (2003 г.). Нейни изменения обаче, в сила от април т. г. (чл. 10), посочват, че стипендии се отпускат на ученици от 8 до 12 клас, което лишава децата с дарби до 7 клас от това право. Точно това налага изготвянето на правилника, се посочва в мотивите за изработването му. С него се цели подпомагането с общински средства и стимулирането на по-малки на възраст талантливи деца.

Проектът на правилника ще бъде разгледан на обявеното за 15 октомври публично обсъждане. С него се определят условията и редът за осъществяване на специална закрила на деца с изявени дарби. Право на специална закрила има всяко дете с изявени дарби в областта на науката, изкуството или спорта, посещаващо детските градини, училищата и извънучилищните педагогически учреждения на територията на община Ловеч в дневна или индивидуална форма на обучение до завършване на седми клас. Специалната закрила съгласно правилника се осъществява от кмета на общината.

Насърчаването на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби става чрез стипендия. Мярката се осъществява след класиране на дете на първо, второ или трето място на национални или международни конкурси, олимпиади или състезания, включени в Националната програма на мерки за закрила на деца с изявени дарби. Стипендията се дава за една година, тя е 135 лева месечно. Общата сума на средствата, предвидени за отпускане по правилника, се одобрява от общинския съвет за съответната календарна година.

Исканията за стипендия се подават от родителя или настойника на детето и се разглеждат от назначена от кмета комисия.
Правилникът ще бъде внесен за обсъждане в общинския съвет. При одобряването му той ще влезе в сила от 1 януари следващата година.
Дете с изявени дарби по смисъла на правилника е дете, което е показало трайни способности и постижения в областта на науката.