ДПС се бори за двама депутати от Добрички регион
ДПС се бори за двама депутати от Добрички регион / http://mdps.bg

Движението за права и свободи работи за поне два депутатски мандата в Добрички избирателен район, заяви пред Дарик Мустафа Ахмедов – втори в кандидат-депутатската листа на партията в региона. Той определи като предизвикателство участието си в предизборната надпревара в Добрич и коментира, че политикът трябва да е честен и да може да казва "не" и "не мога".

Мустафа Ахмедов е на 28 години, роден в град Омуртаг. Зам.-председател на Младежката организация на ДПС. Завършил е "Индустриално инженерство" в Технически университет - Габрово и "Българско училище за политика". Бил е собственик и управител на фирма в сферата на енергийната ефективност, както и член на съвета на директорите на "Булгаргаз". В момента е в борда на НЕК.

Назначаването ви преди няколко месеца в борда на НЕК предизвика нееднозначни реакции. Част от тях не бяха положителни заради вашата младост, заради съмненията дали имате достатъчно опит, за да заемете този пост. Какъв е вашият коментар.

Да, очаквано моето назначение се посрещна с доза скептицизъм, но очевидно ръководството на Българския енергиен холдинг залага на младите и подготвени кадри с оглед на това, че енергетиката в България трябва да бъде заредена с нова енергия и понякога трябва да се взимат и нестандартни решения. Аз съм работил в сферата на енергетиката. Вярвам, че режимът на работа трябва да се оптимизира и в държавните фирми, трябва да бъдем по-гъвкави и най-вече трябва да бъдем в крак с модерната енергетика, с модерните тенденции. Не на последно място казвам, че трябва да има и политическа воля. Факт е, че аз съм кадър на младежката организация на ДПС и мисля, че е нормално, както е в цяла Европа и по света, в бордовете на енергийните дружества да има хора с достатъчно добри контакти в политическите среди, за да могат да видят реалните проблеми в тези дружества и да преценят точно какви политики да бъдат предложени и от какви законови промени има нужда.

Да продължим разговора тогава с предизборната платформата на ДПС, какво предвижда тя в сферата на енергетиката?

ДПС винаги е било открито към нови идеи и към модерни подходи, включително в енергетиката. Ние залагаме много голямо място в платформата си на енергийната ефективност. Аз самият съм специалист в тази област и имам участие в писането на програмата на ДПС за тези парламентарни избори. Ние можем да обещаем, че ще бъдем най-големият радетел на енергийната ефективност в следващия парламент. Аз съм твърдо убеден, че най-евтината енергия е спестената енергия. В сферата на енергийната ефективност трябва да се направи много. Участвал съм в енергийни форуми в Европа и извън нея и съм убеден в едно - всички там са започнали с енергийна ефективност, стигнали са до максимално добра енергийна ефективност на жилищата и работната си среда и след това са започнали да инвестират в зелена енергетика. При нас нещата се случват отзад-напред, първо дадохме високи стимули за зелена енергия, а сега се опитваме да оцелеем с високите цени за нея.
Това според мен е грешно и трябва да има политическа воля да бъде поправено. Важно е разбира се да заложим и на развитие на икономиката. Знаете, за да можем да плащаме цената на електричеството, трябва да имаме и заплати, които трябва да достигнат средноевропейските нива.

Логично идва въпросът за планираното увеличение на цената на тока с 10% от 1 октомври. Една от сочените за това причини е дефицитът, натрупан в НЕК. Като част от ръководството на тази компания, обяснете налага ли се това поскъпване и как ще го приемат хората, в частност избирателите на ДПС, които знаем в болшинството си не са богати.

Благодаря ви за този въпрос, въпреки че е крайно неудобен за мен, като член на борда на директорите на НЕК и като кандидат за народен представител в хода на предизборната кампания. Благодаря ви, защото ние трябва да бъдем честни към нашите избиратели и към целия български народ. Твърдо заявявам и ще отстоявам тази позиция, ако бъда в парламента, с цената на електроенергията и на газта не трябва да се прави политика. Тази стока, тази услуга струва пари и цената й в България трябва да бъде съизмерима с тази в останалите европейски страни. Националната електрическа компания наистина поема огромната тежест от зелената енергия, от  позволеното в последните години присъединяване на много зелени мощности. С това наистина се прекали и ние дори надхвърлихме процентите, които трябва да достигнем  по Програма 2020. Аз обаче съм твърдо убеден, че цената на електроенергията трябва плавно да се повишава. Първоначално увеличението може да бъде и с по-малък процент, но през шест месеца плавно цената трябва да се вдига. Така в рамките на 4-5 години ще стигнем до доста добри нива на цената на електроенергията. Нарочно залагам такъв дълъг период, осъзнавайки, че това няма да даде бързо решение на проблемите в НЕК и като цяло в българската енергетика, но не трябва да забравяме, че първо трябва да осигурим условия, които да предразполагат към раздвижване на българската икономиката, която сега е в кома.

Защо тогава цената на тока се задържаше досега, нали ДПС беше част от управлението?

Ние бяхме съуправляваща партия. Политиката на БСП в социалната сфера се правеше с цената на електроенергията и като цяло на енергийните продукти. Ние не бяхме за това, но факт то се случи.

Сега обаче казвате, че не трябва да се прави политика с цената на тока и увеличението е належащо. Как обяснявате това пред бедните си избиратели?

Ние отиваме при избирателите с посланието, че трябва да заработи икономиката. ДПС е единствената партия, която работи за привличане на инвестиции в малките населени места. Ние още в началото сме основани като партия на обикновения човек от селото. Аз лично съм от едно малко село в Омуртажко, в което живеят 60 човека и се гордея с това. Сега като обикалям добричките села казвам, че ако бъда избран за народен представител ще направя така, че инвестициите да стигнат до малкия човек в българското село.

Кампанията на практика е към края си, сигурно вече имате поглед върху региона. Споменахте, че се срещате с избиратели в добруджанските села. Вярвам, че познавате и младежката организация на ДПС в Добричка област, тъй като ресорът ви като зам.-председател е "организационна дейност". Ще ви попитам все пак защо попаднахте точно в Добричката листа.

Много хора наистина ме питат как така в Добрич - от Омуртаг, през София чак до тук. Отговорът е, че като млад политик не обичам лесните неща. Ако обичах лесното щях да се занимавам с частния си бизнес и може би щях да бъда по-добре финансово. Мисля обаче, че имам мисия да помагам на съмишленици от по-малките населени места. Добрич за мен е предизвикателство. Ние досега винаги сме имали един народен представител от ДПС и малко не ни е достигало до втория. Затова, когато се обсъждаше моето участие в изборите, сам поисках да бъда в листа в труден район, в който да мога да разгърна потенциала си и да докажа, че ДПС залага на качествени млади кадри, развива ги и те успяват. Успяват да акумулират енергия и да привлекат по-голяма подкрепа.

Да разбирам ли, че сте амбициран да влезете в парламента, т.е. на тези избори ДПС да спечели два мандата от региона.

Да, ние работим за минимум два мандата от Добрички регион и затова правим сериозна кампания. Мога да кажа как минава един мой ден. Първата ми среща днес беше в 6.45 часа…

С кого се срещнахте толкова рано?

Първо се срещнах с млекарите в Крушарските села, после с хората, които идват да купят хляб. След това бях поканен да присъствам на традиционен мевлид - молебен за здраве, в една джамия. След това интервю веднага ще отида в офиса на ДПС, за да се срещна с избиратели, които са поискали да се запознаят с мен. Довечера също имаме мероприятие…, както се казва с млекаря започва деня, с кръчмаря завършва.
Младежите от ДПС ме познават, с тях съм работил и преди. Аз от 19-годишен активно се занимавам с политика – от обикновен член на Младежката организация, до Централното ръководство и зам.-председателското място.

Кое кара един младеж на 19 години да се включи в политиката?

Изпитвам нужда да се занимавам с политика и го правя с удоволствие. Удовлетворен съм, когато видя, че съм успял да помогна на хората или поне съм опитал. Затова, макар че политиката ми отнема много време и енергия, не се изморявам, това за мен се е превърнало в начин на живот.

Кои са качествата които един политик задължително трябва да притежава?

Искреност, почтеност. Да не обещава това, което не може да свърши - "не" и "не мога" също са отговори. Може би човек трябва да бъде роден за политик. Има естествени лидери и на тях трябва да се дава възможност да се развиват в политиката, а не политиката да бъде теренът, на който може да се забогатее или да се достигне висок социален статус. За мен това никога не е било приоритет. Пак казвам, аз изпитвам нужда да се занимава с политика - правя го заради вътрешното си удовлетворение и ако мога да помогна на някого, ще бъда най-щастливият човек на Земята.

Политикът, според мен, трябва и много добре да чува какво му казват хората. Вие какво чухте от добруджанци по време на кампанията?

Чух, че вече са се срещали с много софиянци. "Избираме ви, пращаме ви и ни забравяте, а София е много далече от Добруджа", така казват. Размислих сериозно над това и се убедих, че ние трябва да направим така, че София да дойде при добруджанци. ДПС има достатъчно квалифицирани кадри във всяка област. Ние трябва да доведем нашите топ специалисти тук на място, да правим разяснителни кампании - за възможностите за кандидатстване по различни оперативни програми или пък за предстоящи промени в законодателството. Трябва да се допитваме до нашите избиратели и да им помагаме.

Посочете в края на разговора три неща, които са важни за региона и за които ще работите.

Както се знае Златна Добруджа е житницата на България и ние ще направим така, че българският земеделски производител наистина да бъде защитен, а житните култури, които се отглеждат тук да бъдат запазени като екологично чисти и да продължават да бъдат марка на европейско ниво. Туризмът също е приоритет за нас, особено селският туризъм и екотуризма.

Ние сме твърдо против проучванията и добива на газ с технологии, за които не е доказано, че са безопасни. Ще попречим и на нашите съседи в Румъния да правят проучвания или добив, защото в земните недра няма граници и това пряко засяга жителите на Добруджа. Подземните води не са на една или на друга страна, има европейски механизми за контролиране на тези процеси. Ние имаме четирима евродепутати и ДПС наистина може да повлияе на този процес, въпреки че редица европейски страни позволяват фракинга. Най-малкото можем да осъществим по-строг контрол при проучването или добива.