„Шведска маса” откри девиза на Бургас
„Шведска маса” откри девиза на Бургас / Гинка Попова
„Шведска маса” откри девиза на Бургас
75130
„Шведска маса” откри девиза на Бургас
  • „Шведска маса” откри девиза на Бургас

И отпочна се седмодневът четвърти на месеца девети от годината, в която болярите служебници властта взеха от болярина Орешарий Оставконедаващ. По агората, едни след други, сред човеците ходеха нотабили и със слова елейни и омайни хубавини обещаваха им.

Първом Онзи, Комуто Царе, Папи И Патриарси Конграчулейшъни сторват рече, че уния с племената депесейски хич даже и никак изобщо няма да прави. После боляринът Местаний Златоусти екзактно рече, че племената депесейки силни са и хич даже не плашат се от повелителя на конграчулейшъните.

След туй безцензорът млади Бареций обеща с ръце чисти вратове мръсни да извие и на прокурор да даде ги след Деня на страшния вот. И тъй едни обещаваха, а други два пъти повече обещаваха, а народът пощръкляваше от ден на ден и едни палеха се, други напиваха се, а трети випбрадърясваха тревожно и изтрещяваха.

И не им стигаше това на човеците, ами страшният звяр Дъкевър реши париците хорски да събере като данък заради електричарите. Едни коси заскубаха, други жално и милно плачеха, но намери се един мъж смел и възправи се срещу Дъкевър и с яйца удари го между рогите.

Тъй стигна се до петък, когато облаци черни по небесната шир запъплиха. Тогаз крава изцвили, куче изкукурига, магаре излая, а кон като славей зачурулика и след тия знамения и поличби тъй страшни вредом настана рев, вой и скърцание със зъби, а родът человечески беше предаден на гибел духовна и погилбление телесно.

И започна предаването „Шведска маса”, а двамата му водещи Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон безумия страшни заломотиха и глупости заизливаха.

В началото те посветиха минути много, за да обсъждат по начин непочтителен една дева безстрашна, която писмо кърваво открито беше написала до тях и до прогресивното човечество. В туй писмо девицата Надя беше написала, че предаването „Шведска маса” тъпо е, глупаво е и скоро време водещите трябвало да бъдат изправени пред СЪД, защото се подигравали на “ivan4o”, “dragan4o” и “petkan4o (авторовият правопис спазен). И вместо да се смирят и разкаят, зълодяите Максимовсон и Калудовсон хилеха се като печени тикви в ефира и глупости плещеха в пълно обезумление и умопомрачение страшно.

Накрая Надя смелата беше поздравена с „Песен за Ернесто Че Гевара” (на младите читатели и слушатели да се обясни, че Ернесто не е вид еспресо).

Слушателят Ники призова водещите да направят разбор на унизителната загуба на ЦСКА от Монтана и изрази изненадата си от това, че вечно мрънкащият специалист Стойчо Гарсониерата не се оправдал със съдиите и с директивата, ами посочил като причина за загубата своя отбор.

След него думата взе бат Недко от „сърдития и намръщен град-село Черноград”. Оплака се, че гроздето било унищожено от маната и нямало реколта. Тъжен беше и дори този път не похвали красивите моми от съседното село Тополица.

После пък Максимовсон потъна в спомени за празнуването на 40 си рожден ден, но фабулата на разказа беше разкъсана като защитата на ЦСКА срещу Монтана и това принуди родител от „ОДЗ 6” в Бургас да позвъни и да разкритикува разказвачът.

Тозчас беше запитан дали се бои от разкриването на 1 000 000 работни места в страната и човекът предположи, имайки предвид моментния брой на безработните, че всички те щяли да работят на две работни места.

Специално за всички цесекари прозвуча кавърверсията „Цигла у зиду” в изпълнение на сръбски циганин-акордеонист. Парчето плавно плеля в „Параноид” на Бляк Сабат.

Борката поиска включване, за да обясни, че в развитите държави на съдиите им викат в съда „ваша чест”, защото имали чест и достойнство и давали сурови присъди на престъпниците, а у нас им викали госпожо или господине, защото... чуйте сами, че е непристойно да го напишем тук.

Тъй се стигна до най-важния въпрос в предаването „Какъв да бъде девизът на Бургас?”

Ники предложи да е „Бургас-бохемска рапсодия”, защото тук имало най-много бохеми в страната. Второто му предложение беше „Бургас – дом на морските бохеми”.

Радо припомни, че 20 000 000 от парите на Бургас са блокирани в банка КТБ, а че дълговете пък стигнали 70 000 000, затова девизът трябвало да бъде „Върнете ни парите!”

Фейсбукърите също се развихриха и наредиха страшни предложения:

Бат Жоро предложи няколко варианта: „На всяка батка - патка”, „Бургас расте, но селянее”, „Вече четвърт век – въййй чуейк”.

След него Елка номинира девиза „В Бургас не само морето ни е до колене”, а Момчил написа с гордост „ Нафта, цаца, адидас - вие вече сте в Бургас”.

Илиян предложи кратко и експресивно „Въй, въй”, но пък Свобода отвърна с предложението „Бургас- най-добрият град на картичка”.

Неизвестна слушателка позвъни в ефир и изказа своята номинация за девиз, който гласеше „Бургас – постигнат блян на урбанизираните селянчета и парвенюта”.

След нея Борката буквално изби рибата с директното „Бургас – баси тъпият град, баси тъпата държава, край на мача!”

Там някъде водещите изпаднаха във вцепенение и не знаеха какво да кажат. Затова се обади слушателят Ники, за да обясни, че погребаните руски войни в Бургас не били починали от раните си от бойното поле, а от изпиването на син денатуриран спирт от някаква цистерна, предназначен за правене на индиго в бившата фабрика „Хемус”.

Тогава Максимовсон и Калудовсон закриха предаването, но преди това внимателно обясниха, че името на композитора Бедржих Сметана, написал "Продадена невеста" означава „чех, който държи изцапано със сметана женско бедро”. Никой не разбра защо го казаха.

При това положение вече всичко изгуби смисъл и „Шведска маса се саморазпусна”

Чуйте днешната тъпотия в звуковия файл